Na Kosovu je za 400 hiljada osnovaca i srednjoškolaca, od kojih je 27 hiljada prvaka, počela nova školska godina. I ove godine biće osigurani besplatni udžbenici za učenike nižih razreda osnovnih škola.

U školskim klupama po prvi put sjeda 27 000 prvaka, dok je ukupan broj učenika koji započinje nastavu u svim školama na Kosovu negdje oko 400 000 hiljada. Iz Ministarstva obrazovanja su rekli da je nastava počela u svim školama na Kosovu, izuzev u onim gdje renoviranje nije završeno.
"Polazim u četvrti razred, imaću više da učim i trudiću se da više učim. Veoma sam sretna, jer ću se ponovno sresti sa učiteljom, drugovima i drugaricama iz razreda", rekla je jedna učenica.
Glasnogovornik Ministarstva obrazovanja Arbër Morina je rekao da će nastava u nekim školama kasniti nedjelju dana. 
"Biće neznatnih kašnjenja u školama koje nisu počele sa nastavom, ali će učenici časove nadoknaditi u obližnjim školama", javljeno je iz opštinskih direktorijata.
U prizrenskoj školi Lekë Dukagjini ove godine u prvom razredu zabilježen je manji broj učenika.
Prema riječima učitelja Šefćeta Vujića, u ovoj osnovnoj školi ove godine je opao broj prvaka u nastavi na bosanskom jeziku i naglašava da su školski udžbenici i ove godine kompletirani.
"Što se tiče broja upisanih prvaka na bosanskom jeziku, ove godine ih imamo 23-je, podijeljeni u dva odjeljenja, dok je prošle godine bilo 28", kazao je Vujić za naš portal.
Kao i ranijih godina i ove će godine udžbenici biti dijeljeni besplatno za sve učenike od prvog do devetog razreda.
"Udžbenici za niže razrede su kompletirani. Uvijek se desi neko zakašnjenje sa podjelama udžbenika na početku školske godine, nadamo se da će ove godine biti malo brže, i da ćemo udžbenike dobiti na vrijeme. MONT nam stalno pomaže i uvijek su spremni za saradnju, međutim veliki je broj učenika na cijelom Kosovu, tako da se samim štampanjem udžbenika izgubi dosta vremena", rekao je Vujić.
Prema njegovim riječima, nastavni plan i program za novu generaciju ostaje isti, možda su moguće male promjene, ali naravno ništa što bi opteretilo prvake.
"Izborili smo se za nastavu na bosanskom jeziku, treba je njegovati i čuvati, za dobrobit naše djece", istakao je Vujić.
Prvo polugodište završava 19. decembra.