Zabrinjavajuća pojava

Prizren je najčistiji grad na Kosovu. Ipak, izgleda da je to samo prošlost. Poznat po svojoj tradiciji čistoće, održavanja, akcijama i konstantnim naporima da grad ima visok nivo čistoće, Prizren je odnedavno pretvoren u "skladište" za smeće.

U zapažanju portala "04online" gradskih ulica, primijećuje se da nigdje na glavnim ulicama ne postoje alternativni kontejneri za bacanje smeća, koji su prije mnogo godina bili gotovo u svakoj ulici.

Ali, ono što najviše zabrinjava je da se smeće baca svugdje i na svakom koraku, zbog nedostatka ovih kontejnera, a pogotovo u naseljima gdje je povećan broj stanovnika.

Vrtić "Ylka" u Prizrenu, koja je sada već privatiziran, gotovo najveći problem ima sa smećem koje se baca pored njihovog objekta. Najalarmantnije je kada se zna da se mlade generacije vaspitavaju i rastu u ovoj instituciji, a nesavjesni građani i dalje odlažu smeće, i to bez kontrole, u blizini ovog objekta. Možda je njihovo najveće obrazloženje da se niko ne brine da opskrbi ovaj dio grada potrebnim kontejnerima.

Niti trotoari pored ove institucije nisu ništa bolji, koji su svakoga dana prenatrpani vozilima te građanima prijeti opasnost prilikom pješačenja.