Sinoć se na keju kraj rijeke Bistrice građanima ali i mnogobrojnim turistima i gostima ovogodišnjeg 6-tog po redu Sajma knjiga svojom novom knjigom "Islamski identitet Evrope" predstavio predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) prof. dr. Ferid Muhić, poznati filozof, estetičar, profesor, naučnik, historičar i prije svega pjesnik koji je svakako jedna od najmarkantnijih bošnjačkih ličnosti na Balkanu ali i šire.

Ova putujuća enciklopedija, kako ga mnogi poznavaoci njegovih djela zovu, u svojim je nastupima poznat po stručnim analizama o korijenu, porijeklu ali i tradiciji Bošnjaka koji žive na balkanskim prostorima. Ovoga puta, uvaženi profesor je prije svega analizirao svoju novu knjigu "Islamski identitet Evrope“, koja je naišla na veliko interesovanje prisutnih, mnoge poznate javne i političke ličnosti Bošnjaka regiona Prizrena, a promociji su prisustvovali i mnogi intelektualci, profesori, nastavnici, ljubitelji knjige, odnosno mnogobrojni građani Prizrena iz drugih nacionalnih zajednica poput albanske i turske.

U prelijepom ambijentu, prije samog izlaganja prof. dr. Muhića o značaju njegove knjige govorili su ugledni historičari i poznavaoci rada uvaženog bošnjačkog akademika, tj. njegove kolege Albanci iz Skoplja, prof. dr. Metim Izeti i prof. dr. Ismail Bardhi, koji su stvorili sjajnu uvertiru za samo izlaganje uglednog bošnjačkog akademika, koji je srdačno dočekan, kako smo istakli, od samih građana Prizrena i mnogobrojnih gostiju.

U jednočasovnom izlaganju i predstavljanju svoje nove knjige prof. dr. Muhić pojasnio je prisutnima značaj poštovanja i poimanja vjere kao što je Islam, pokazavši u nekoliko očiglednih primjera da Evropa, tj. njene najvažnije Institucije ne žele, figurativno rečeno, da shvate da su i Islam kao i Hrišćanstvo dvije podjednake vjere koje se moraju poštovati među sobom i da nije Hrišćanstvo kao vjera nastala prva u Evropi, već da je Islam daleko ranije (misli se na oko 800-tu godinu nove ere) došao na balkanske prostore prije hrišćanstva koje je došlo oko 1200. godine, po prof. dr. Muhiću. Dakle, poenta priče je da se moraju poštovati i hrišćanska Evropa potpuno isto kao i islamska Evropa, sviđalo se to nekima ili ne – navodi prof. dr. Muhić.

Potrebno je istaći da je cjelovečernji program u režiji NVO "AKEA“ iz Prizrena, koji šestu godinu zaredom organizuje, i to veoma uspješno, Sajam knjiga na kojem se predstavljaju mnoge značajne ličnosti iz svijeta književnosti iz država sa balkanskih prostora, ali i eminentnih i poznatih književnika iz Republike Turske protekao, kako smo istakli, u jednoj sjajnoj i pozitivnoj atmosferi, gdje su akteri sinoćnjeg (srijeda veče) književnog susreta sa bošnjačkim akademikom bili više nego zadovoljni prikazanim te poželjeli da ovakvih književnih susreta u budućnosti bude što više...

Prof. dr. Ferid Muhić o gostovanju na Sajmu knjiga u Prizrenu te o samoj promociji svoje nove knjige između ostalog, ističe:

- Raduje me, prije svega, da je promocija ove moje nove knjige u starome šeher Prizrenu izazvala veliko interesovanje te se nadam da će ova knjiga doprinijeti njenom osnovnom cilju, a to je shvatanje i poimanje vjera, ali i međusobna tolerancija i međureligijsko poštovanje i razumijevanje, jer je i ovo grad u kome zajedno žive različite religije i kulture, a također je identitet ovoga grada podjednako i islamski ali i hrišćanski te je dobro da se shvati da pripadnost jednoj ili drugoj religiji nikako ne postavlja znak razlike među njima, tj. da se ne postave u jednu situaciju inferiornog, odnosno da neko bude superioran. Naprotiv, ova knjiga će, po meni, zbližiti ljude te će svi oni jednoga dana shvatiti i razumijeti koliko je dobro biti ono što jesi i pri tome ne smetati nikome, ili u drugome ne vidjeti nešto loše ako je druge vjere. Dakle, ova knjiga, inače, ima pretenzije da pokaže Evropi da je Islam kao religija, ustvari, jedan ključni elemenat jedne najbolje tradicije a to je, kako sam istakao i u samom mom večerašnjem izlaganju, tradicija tolerancije prema svima onima koji dolaze iz nekih drugih vjera ili religija – istakao je prof. dr. Ferid Muhić u obraćanju novinarima nakon promocije svoje nove knjige "Islamski identitet Evrope“ na Sajmu knjiga u Prizrenu.

Sve u svemu, bilo je ovo još jedno nezaboravno druženje sa uglednim bošnjačkim akademikom i predsjednikom BANU prof. dr. Feridom Muhićem, čije je izlaganje povodom predstavljanja njegove nove knjige na šestom Sajmu knjiga u Prizrenu direktno prenosilo nekoliko lokalnih televizija, dok je veliki broj Prizrenaca i njihovih gostiju ostalo nakon predstavljanja knjige da dobiju autogram od uvaženog profesora, čija su izlaganja i poimanja historije i kulture naroda Balkana, a posebno onih iz islamske religije toliko interesantna, da nam je u prolazu jedan naš stari sugrađanin iz albanske zajednice rekao: "E, svaka mu je zlatna, daj bože da nam opet što prije dođe“.

Uostalom, jedan je i jedini prof. dr. Ferid Muhić, na radost i sreću svih Bošnjaka svijeta.