Problem zvan

U nedostatku printera za štampanje diploma, Univerzitet u Prizrenu nije izbacio nijednog diplomca od svog osnivanja. Nemar UPZ oko kupovine ovog printera je oštetilo studente. Menadžment univerziteta kaže da čeka dok Univerzitet u Prištini ne kupi printer. Međutim od strane čelnika univerziteta u Prištini došao je demant u kome kažu da su već odavno opremljeni printerima.

Osnovan prije četiri godine, drugi po veličini javni univerzitet na Kosovu "Ukshin Hoti" u Prizrenu, još uvijek nije dao nijednog diplomiranog studenta.

Iako je više od četiri stotine studenata izvršilo svoje obaveze ispunjavanjem uslova za dobijanje diploma, ovaj univerzitet im ne daje mogućnost da oni podignu istu.

Zbog toga su se studentima pojavili problemi prilikom nastavka master studija ili prilikom zaposlenja na mjestima na kojima se traži diploma.

Takva situacija je stvorena zbog nemara UPZ kada se radi o kupovini printera koji štampa diplome.

Nalog za kupovinu je proslijeđen u julu 2014. godine, četiri godine nakon osnivanja Univerziteta.

Ardmen Hulaj, koji je diplomirao na Poslovnoj administraciji prošle godine, kaže da u nedostatku diplome on nije mogao da upiše master na Univerzitetu u Prištini, ali ni na nekom drugom univerzitetu van zemlje.

On kaže da ne samo da mu nije izdata diploma, nego nije mu izdata ni potvrda o ocjenama što mu je onemogućilo nastavak postdiplomskih studija.

"Kao rezultat kašnjenja potvrda izgubio sam priliku da nastavim master studije, kako na Kosovu tako i van Kosova", rekao je Hulaj.

Kda je riječ o diplomama, on dodaje da je svakog mjeseca dobijao obećanja da će problem biti riješen, ali prema njegovim riječima još uvijek nema ništa od toga, a studenti su ostavljeni na milost i nemilost.

Hulaj kaže da vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Prizrenu, Zahadin Shemsedini, je rekao studentima da čekaju od Univerziteta u Prištini da kupe printer i ukoliko on bude funkcionisao i Univerzitet u Prizrenu će kupiti isti na istom mjestu.

Iste razloge je vršilac dužnosti rekao i u izjavi za "Gazeta Jeta në Kosovë".

Administrativno uputstvo koje reguliše ovo područje predviđa da studentima trebaju biti izdate diplome u roku od četiri sedmice od dana diplomiranja, odnosno nakon ispunjenja uslova za dobijanje diplome.

Zbog neispunjavanja ovog uputstva isto kao Hulaj je oštećen i student Kujtim Hameli.

I on je prošle godine završio studije za Poslovnu administraciju u računovodstvu.

On kaže da zbog nedostatka diplome je imao mnogo poteškoća da nastavi postdiplomske studije na Univerzitetu u Istanbulu u Turskoj.

Hameli je dobio studijsku stipendiju na ovom univerzitetu, ali nije primljen zbog nedostatka diplome. Kako bi mogao nastaviti studije, Univerzitet u Prizrenu mu je izdao pismo objašnjenja koje je proslijedio univerzitetu u Turskoj kojim je pojašnjeno da kosovski univerzitet ima tehničkih problema u izdavanju diploma, ali ovo pismo nije prihvaćeno.

"Sramotno je za jedan javni univerzitet da pronalazi razloge, kao što je nedostatak printera za štampanje diploma", rekao je Hameli.

Ali Hameliju je dato pravo za nastavak studija u Turskoj nakon što je Univerzitet u Istanbulu dao dodatni rok za kompletiranje dokumentacije, nakon kojeg je Univerzitet u Prizrenu izdao potvrdu o diplomiranju, nakon kojeg je Hamelija bilo sramota da to pokaže u Turskoj.

"Istina, vrlo jednostavno pismo formata A4, jedan ne struktuiran format sa gramatičkim greškama, jednim pečatom i potpisom dekana. Bilo me je sramota da to pokažem na univerzitetu u Turskoj", rekao je Hameli.

Kaže da je dostavio u Istanbulu, ali još uvijek nije siguran da li će biti primljen.

On priznaje da su nekoliko puta studenti odlazili da se žale u Rektoratu da se problem sa diplomama riješi, ali da se do sada nije ništa uradilo po tom pitanju.

"Prošlo je podosta vremana kako posjećujemo kapije univerziteta iznoseći naše zahtjeve za izdavanjem diploma, ali i sada čelnici univerziteta ne prezaju u njihovom ignorisanju naših zahtjeva", dodaje Hameli.

UPZ baca loptu na Univerzitet u Prištini

Shemsedin Zahidini, vršilac direktora rektora Univerziteta u Prizrenu priznaje da u nedostatku printera ovaj univerzitet ne izdaje diplome, ali dodaje da ovo nije učinjeno zbog njihove krivice.

Iako je Univerzitet u Prizrenu otvoren oktobra 2010. godine, nalog za kupovinu printera za štampanje diploma je predat nakon četiri godine.

Prema riječima Zahidinija, od novembra, kada je on stupio na ovu dužnost nekoliko puta su pokušali da poruče printer na istom mjestu na kojem je kupio i Univerzitet u Prištini, ali kada su saznali da se njima pokvario, nisu željeli da "bacaju novac uzalud".

"Od novembra do sada, baš kada smo željeli da naručimo printer kao što je imao i Univerzitet u Prištini, oni su nam rekli da ne naručujemo jer se njima pokvario", kaže Zahidini.

On kaže da ne zna na kojem mjestu su iz Univerziteta u Prištini naručili printer.

Univerzitet u Prištini, prema njegovim riječima, je naručio novi printer koji štampa dilome i čekaju da im stigne.

Ali, sa Univerziteta u Prištini poriču ove tvrdnje. Kažu da imaju printer koji štampa diplome i potvrde o ocjenama.

Međutim, Univerzitet u Prištini ima drugi problem.

Prema riječima iz Ureda za informisanje Rektorata Univerziteta u Prištini, oni imaju problem sa aparaturom koja postavlja sigurnosnu rasvjetu na diplomama. Taj dio je naručen, a nije naručen printer kako kaže vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Prizrenu, Shemsedin Zahidini.

Prema njihovim riječima bilo je problema s vremena na vrijeme sa printerom za štampanje diploma. Ali bez obzira na to, tokom ovih godina, Univerzitet u Prištini je izdavao diplome, s izuzetkom ovih nekoliko mjeseci kada su predstavljeni problemi.

"Jedan printer je kupljen za vrijeme mandata Mujë Rugova (2009-2012). Ovaj printer je oštećen bez mogućnosti popravke tokom mandata Ibrahima Gashija (2012-2014) zbog poplava koje su pogodile prostor u kojem djeluje Kanceralija za diplome. Zbog toga smo morali kupiti još jedan printer (drugi po redu), koji je trenutno u funkciji".

U međuvremenu, Ministarstvo prosvjete nije dalo nikakav odgovor na problem na Univerzitetu u Prizrenu.

Arbër Morina i Afërdita Maliqi, savjetnici ministra Buje nisu dali odgovor s obrazloženjem da su na odmoru.