Sumnja se da sadrži i kancerogene supstance

Kontrola jestivog ulja izvršena po restoranima Prizrena, za koju inspektroi kažu da je prva ove vrste načinjena u zemlji, je pokazala da u većini slučajeva suncokretovo ulje je izgubilo na kvalitetu, a sumnja se da sadrži i kancerogene supstance, piše list "Zëri".

Baš su građani ti koji vole izaći u prirodu i provesti vrijeme sa porodicom ili prijateljima i koji na kraju odluče da ručaju ili večeraju u nekom od restorana, ne znajući da jestivo ulje koje se koristi za pripremu hrane može biti štetno po njihovo zdravlje. U većini slučajeva ulje se koristi za prženje ribe.

Agim Gashi je Prizrenac, koji često posjećuje restorane, pogotovo one koje na meniu imaju ribu. Kaže da je zadovoljan specijalitetima koje nude restorani u Prizrenu, ali i oni u okolini.

"Ja uglavnom idem u restoranima koji se nalaze u našem regionu. Da vam kažem iskreno, generalno sam zadovoljan specijalitetima koji su na ponudi. Ne znam kakvim uljem se priprema hrana u našim restoranima. Međutim, kod kuće, ja koristim uglavnom maslinovo i kukuruzno ulje, iako su skuplje. Ova ulja također koristim jer su zdravija", kaže Agimi.

Direktor direktorijata inspekcije u opštini, Bedri Bytyqi kaže za list "Zëri" da je kontroli ulja podlegao veliki broj restorana koji se nalaze u turističkim zonama, uključujući i dio kod Vrbnice ali i onaj u okolini sela Rečana u Župi. Analize su načinjene putem mjernog instrumenta koji u roku od 20 sekundi daje konačne rezultate kvaliteta jestivog ulja.

"Mjerenja su pokazala da za razliku od biljnog ulja koje je u velikoj mjeri zadržalo kvalitet, u većini slučajeva suncokretovo ulje, koje se koristi u restoranima, nije bilo srazmjerno stopi, što znači da su nutritivne vrijednosti izgubljene, te se čak sumnja da se može ogledati i u sadržaju kancerogenih supstanci", rekao je on.

Zbog troškova, u većini slučajeva, restorani radije koriste ulje u ambalaži koja ima veći kapacitet, a prema riječima inspektora baš je u ovim slučajevima bilo nalaza gubitka nutritivnih vrijednosti.

Ali, za razliku od kvaliteta ulja, u većini slučajeva, kontrole od strane inspektora su izvele zaključak da restorani u ovoj oblasti ispunjavaju zdravstvene i sigurnosne uslove.