Zatraženo oduzimanje putnih isprava optuženima

Nakon jučerašnje završene sjednice protiv predsjednika opštine Prizren, Ramadana Muje i drugih pet opštinskih službenika kojima se sudi zbog optužbi za korupciju i zloupotebu službenog položaja, sudija je djelomično odobrio zahtjev tužitelja, koji je zatražio da se optuženima oduzmu putne isprave.

List "Express" je prenio da je Sud odlučio da se optuženima oduzmu dozvole za bilo kakvo putovanje van zemlje.

Međutim, predsjednik opštine Prizren, Ramadan Muja, je jučer na sjednici rekao da on mora sutra (26.03.2012.) da otputuje u službenu posjetu Istanbulu i sudija mu je dozvolio da otputuje.

Međutim, nakon čitanja optužnice, koja se sastoji iz tri tačaka, protiv Ramadana Muje i drugih, poljski sudija EULEX-a odredio je 25. april kao mogući datum za nastavak druge sjednice suđenja.

Interesantno je bilo da je tužitelj na slučaju iznenadio sud zahtjevom za oduzimanje putnih isprava optuženima pod obrazloženjem da je bio upozoren od dana podizanja optužnice da neko od optuženih u slučaju može napustiti Kosovo.

Tužitelj je također zatražio obećanje od optuženih da će se odazvati pozivima suda kao i to da se oni jednom sedmično pojave u policijskoj stanici u Prizrenu do naredne sjednice.

Ovom prijedlogu se usprotivio advokat Ramadana Muje, Ruzdi Berisha, s obrazloženjem da takva opasnost ne postoji.

I Ramadan Muja je odbacio prijedlog. "Čak i ukoliko me država odstrani po automatizmu, ja se kunem da nikada neću napustiti Kosova", rekao je Muja.

On je podsjetio tužilaštvo da je jedan od predsjednika opština na Kosovu koji je dobio najviše glasova te da nikada neće otići sa Kosova.

"Ja sam jedan od predsjednika koji je dobio najviše glasova naroda. Dobio sa 35 hiljada glasova građana i ja ću njima služiti", rekao je Muja.