Oko 100 hektara četinarske šume na Koritniku zahvaćeno je požarom koji se proširio sa albanske strane. U gašenju učestvuje 40-ak vatrogasaca iz Dragaša i Prizrena, pripadnici policije i Bezbjednosnih snaga Kosova kao i mještani okolnih sela, ali je situacija i dalje veoma kritična.

Požar koji je na albanskoj strani Koritnika izbio početkom avgusta od juče se proširio i na kosovsku stranu. Zahvatio je višedecenijsku četinarsku šumu i nanosi svakim trenom sve veću štetu. Na lice mjesta došao je perdsjednik opštine Dragaš Salim Jenuzi i osim pomoći vatrogasaca, policije i građana, zatražio pomoć i pripadnika bezbjednosnih snaga Kosova i KFOR-a.

"Ovo je nacionalna, a ne samo opštinska imovina. Ukoliko se uništi ovo blago trebaće decenije da se obnovi. Apelovali smo na građane da nam pomognu, ali realno ne mogu. Apeluijem stoga na nadležne insitucije, prije svega službe za hitno djelovanje, na Bezbjednosne snage Kosova (BSK), te KFOR-a da nam pomognu kako bi lokalizovali ovaj veliki požar koji se brzo širi i uništava ovu šumu koju smo decenijama gajili", izjavio je predsjednik Jenuzi.

I direktor regionalne policije Nexhmi Krasniqi situaciju je okarakterisao kao veoma alarmantnu.

"Od jutros požar je prošao 400 metara sa albanske granice na našu teritoriju i nanio veoma veliku štetu ovoj prirodnoj ljepoti. Situacija je dosta teška, iako sam obavijestio pripadnike BSK - još nisu stigli. Ovih dana imamo velikih problema sa požarima u prizrenskoj opštini i teško je svuda stići. Moraće i građani da nam pomognu, a ljudski faktor, ne visoke temperature, je najčešći razlog za izbijanje ovih požara koji nanose ogromne štete. Policija to zna i preduzeće odgovarajuće mjere", kazao je Krasniqi.

I Faruk Bojaxhiu iz agencije sa šume je situaciju okarakterisao veoma teškom i zatražio pomoć u gašenju iz vazduha.

"Ovaj požar je izbio 6. avgusta i sa albanske strane prešao na našu. Naši vatrogasci su nedjelju dana bili angažovani u gašenju na albanskoj strani kako se ne bi proširio na našu, ali nisu uspjeli u tome. Požar je sada i na našoj strani. Zato su neophodni helikopteri kako bi dejstvovali iz vazduha".
 
Bajram Hodža, direktor opštinskog direktorijata za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo u Dragašu, jutros oko 10 sati potvrdio nam je da "pripadnici BSK-a još nisu stigli na lice mjesta, a požar se i dalje širi, iako su oni sinoć do dva sata po ponoći bili na planini da ga gase".

Hodža nam je rekao da su "u neposrednoj blizini sela Krstec, nedaleko od karaule, bivše jugoslovenske vojske, eksplodiralo i nekoliko mina, ali na sreću niko nije povrijeđen".