Sinoć je Demokratska stranka Bošnjaka (DSB), članica koalicije "Vakat" organizovala Iftar večeru za nekoliko stotina svojih aktivista, simpatizera, gostiju iz političkog miljea, te svojih prijatelja.

Skupu su prisustvovali mnogobrojne ličnosti iz svijeta političkog, kulturnog i javnog života, predstavnici NVO-sektora, predstavnici dijaspore, studenti i omladinci te mještani sela u Župi, Podgori i Gori, dok je domaćin ovogodišnje iftar večere bila zastupnica u Parlamentu Kosova, ispred DSB-a, Duda Balje.

Prisutne je prigodnim govorom poselamio predsjednik DSB-a Rasim Demiri koji je, između ostalog  kazao: "Imamo ono čime se bošnjačka zajednica može pohvaliti, to je da smo tokom svih ovih godina uspjeli sačuvati naš kulturni i nacionalni identitet, naš bosanski jezik i sve to utemeljili u Ustavu i zakonima Republike Kosova. Što se tiče poruka povodom najsvjetlijeg mjeseca, ono što bi običan čovjek trebao uraditi tokom posta je da osnaži vezu sa Stvoriteljem i ljudima, da osnaži samog sebe. Upravo, večerašnji Iftar koji smo organizovali ispred DSB-a ima za cilj da postigne srž, tj. da se okupimo ovdje, da se družimo i da budemo korisni jedni drugima."

Skupu se obratila Ambasadorka Republike Turske na Kosovu, Songyl Ozan koja je, između ostalog istakla: "Kao predstavnica Republike Turske na Kosovu, te kao predstavnica turske nacionalne zajednice na Kosovu, vidim vas Bošnjake kao narod koji je vrlo blizak turskom narodu i sa kojim imamo odličnu i blisku saradnju, te se još jednom zahvaljujem na pozivu za Iftar večeru. Mnogi vaši učenici i studenti sa Kosova studiraju i uče u Republici Turskoj, tako da Bošnjake sa Kosova vidimo kao dio naše zajednice. Mi ćemo svakako podržati svaku inicijativu vaših predstavnika i pomoći našu zajednicu koja živi na Kosovu, jer ambasada Republike Turske na Kosovu je vaš dom." 

Na kraju njenog obraćanja, pjesnikinja Fehmija Murati je ambasadorku Turske darivala knjigom "Tradicija i običaji Župe, Podgore i Gore",  te narodnom nošnjom iz naših krajeva, rađenom ručnim radom.

Prisutnima se obratio i Nijazi Kryeziu predsjedavajući Skupštine opštine Prizren, koji je istakao značaj bošnjačke zajednice: "Vi Bošnjaci svojim zalaganjem i trudom te svojim glasovima, kulturom i običajima doprinosite stvaranju jednog multietničkog i evropskog Kosova."
 
Na kraju Iftar-večere izučena je Fatiha za blagostanje i napredak tokom Ramazanskih blagdana.