Obično kada se govori o Prizrenu i njegovim ljepotama pomisli se na veliki broj kulturno-historijskih spomenika u samom gradu zbog kojih dolazi veliki broj turista da ih posjeti. Na radost Prizrenaca ta brojka se iz godine u godinu povečava.

Prizren, međutim, turistima i putnicima namjernicima ima i van grada šta da ponudi. U svakom od 76 sela u oblasti Podgore, Župe, Vrinje, Hasa ili Podrimlja ima mnogo toga  što moze da privuće pažnju ljubitelja seoskog turizma. Posebne su atrakcije ljetnje svadbe, planinska odmarališta, šarski sir, čobanski psi Šarplaninci…  Na obogaćivanju ponude svakako mora dodatno raditi.
 
E upravo toga su svjesni nadležni u opštinskom Direktorijatu za turizam i ekonomski razvoj, koji su sklopili sporazum sa Njemačkom organizacijom ASB sa kojom već rade na promociji ovog vida turizma.
 
"Zahvaljujući potpisanom memorandumu sa njima smo dobili fond Evropske komisije koji je podrazumjevao identifikaciju 40 familija koje žive po ruralnim zonama. Glavna komponenta našeg direktorijata bila je identifikujemo tih 40 familija koje žele da primaju turiste. Da im obezbjedimo infrastrukturu, podržimo ih adekvatnim treninzima, kako da se ponašaju I dočekaju turisrt. To smo uspješno završili, i te familije imaju jako dobru saradnju sa našim infocentrom", kaže Samir Hodža, direktor opštinskog Direktorijata za turizam i ekonomski razvoj dodavši da su sa organiziacijom ASB i Evropskom komisijom (EK) sklopili još jedan sporazum o Identifikaciji 40 turističkih i kulturoloških lokaliteta.
 
"Obezbjedili smo 40 identifikacionih i informativnih tabli za sve one koji dolaze u Prizren računajući tu i velike karte sa oko tri metra gdje putnici namjernici imaju tačno orijentaciju gdje su kulturno-historijski spomenici koje žele da posjete."
 
Naš sagovornik kaže da na osnovu iskustava, stečenih putovanjima po različitim zemljama koje imaju razvijeni turizam, računajući  i onaj seoski, tvrdi da Prizren sa okolinom ne zaostaje ni malo sa mogućnostima i potencijalima.
 
"Što se tiče seoskog ili ruralnog turizma mi imamo izvanrednu saradnju sa Francuskom. Renomirani eksperti iz ove oblasti stavili su nam na raspolaganju značajna dokumenta i njihova iskustva. Posjetli smo i mnoga mjesta u Italiji i sa tamošnjim turističkim uposlenicima imamo izvanrednu saradnju. Verujem, stoga, da ćemo već u septembru, dakle narednog mjeseca, usvojiti prve korake i startegije razvoja za našu opstinu u oblasti ruralnog razvoja a da ćemo sa implementacijom početi već od naredne godine", zaključuje Samir Hodža direktor opštinskog direktorijata za turizam i ekonomski razvoj.
 
Međutim, gdje su u svemu ovde Bošnjaci? Da li je neko uopšte informisan o tome – teško da ko može odgovoriti. Jedan od poslanika Skupštine Kosova, prilikom jedne od press konferencija, reče da će makar predstavnike medija obavještavati o konkursima na centralnom nivou. Reče i – osta samo na rečenom. Konkretno ništa ne uradi, bar je tako do sada. A da li će se nešto promijeniti na ovom planu – pokazaće vrijeme!