Povodom  treće godišnjice nezavisnosti Kosova u sportskom centru “Sezair Suroi“ u Prizrenu odigran je dvodnevni međunarodni košarkaški  turnir u kadetskoj konkurenciji.

Na turniru su učestvovale četiri košarkaške ekipe iz četiri države.
Republiku Makedoniju predstavljao je KK “Vardar-kinder“ iz Skoplja, Albaniju KK “Vlaznija“ iz Skadra, Tursku KK “Milipiango“ iz Ankare a domaćina KK “Junior-06“ iz Prizrena.

Prije zvanične ceremonije otvaranja program su uljepšale članice KUD Osnovne škole “Mustafa Bakiju“ iz Prizrena.
Prvog dana takmičenja, uz prisustvo oko 300 gledalaca, u polufinalnim mečevima uspješnije su bile ekipe iz Turske i “Junior-06“. U finalu je ekipa iz Ankare je ubjedljivo pobjedila domaćina sa 94:69.

Ispred organizacionog odbora potpredsjednik opštine Ruzhdi Rexha je za naš portal izjavio da je ovo vrhunski događaj za sve koji prate sport, ali je ujedno i veliko poštovanje i respekt koje imamo od ovih država da zajedno proslavimo Dan nezavisnosti Kosova.
O samom turniru i utiscima razgovarali smo i sa samim akterima.

Edin Kerveši, trener KK “Junior-06“

Prije svega zahvaljujem se medijima koji su propratili ovaj događaj. Jako smo željeli osvojiti ovaj turnir zbog naše publike ali je ekipa iz Turske bila objektivno jača i fizički spremnija i zasluženo je osvojila pehar za najbolju ekipu na turniru. Što se naše ekipe tiče, trebamo više raditi, više se angažirati i rezultati će doći sami po sebi. Trebamo znati da  Ankara ima 3-4 miliona stanovnika, mnogo bolje uslove za rad i mnogo više košarkaških talenata za razliku od nas koji jedva sastavljamo kraj skrajem. Zahvaljujem se na učešću ekipama  iz Makedonije, Albanije i Turske kao i  zvaničnicima opštine Prizren koji su nam pomogli u realizaciji ovog turnira.
Mi već za nedjelju dana nastavljamo sa takmičenjem u kadetskoj ligi Kosova i ovaj turnir nam je bio veoma važan da vidimo koliko smo fizički i psihički spremni za takmičenje. Tokom januara imali smo desetak pripremnih utakmica. Sedmično igramo po dvije utakmice sa lokalnom ekipom “Prizren-spor“, tako da spremno očekujemo nastavak prvenstva. Naš cilj je svakako šampionska titula u kadetskoj ligi Kosova.

Vladimir Mirkovski, trener KK “Vardar-kinder“ iz Skoplja

“Vardar-kinder“ se takmiči u kadetskoj ligi grada Skoplja, tako da smo u prvom dijelu takmičenja osvojili treće mjesto u konkurenciji 12 ekipa, a cilj nam je osvojiti jedno od prvih četiri mjesta koje vode u plej-of, a onda šta uradimo, naravno da ćemo pokušati da osvojimo titulu prvaka. Igrači su starosno godište 95/96, naporno treniramo i imamo par velikih košarkaških talenata. Prije nedjelju dana naši gosti su bili igrači i rukovodstvo KK “Junior-06“, naši tradicionalno sportski prijatelji gdje smo odigrali jednu revijalnu utakmicu u kojoj rezultat nije bio važan već druženje košarkaša. Zauzvrat smo pozvani ovdje na ovaj međunarodni turnir. Veoma smo zadovoljni dočekom, tretmanom i vašim gostoprimstvom. I ubuduće ćemo održavati sportske odnose sa vašom ekipom iz Prizrena.
Naša košarkaška liga je dosta kvalitetna u odnosu na region. Imamo 4-5 vrhunskih ekipa koje se mogu takmičiti a neke se i takmiče u evro-ligama. Što se tiče vaše lige smatram da još trebate puno raditi, ulagati finansijska sredstva, a i naši vrhunski treneri su bili tu da pomognu vaš razvoj košarke. Boban Mitev je u prošle sezone bio trener “Bashkimiija“, Panto Milevski, kako čujem, se ponovo vratio na trenersku klupu KK “Trepče“ iz Mitrovice. Mislim da za par godina, uz rad, red i disciplinu i uz trenere koje imate, te uz pomoć par stranih trenera, kosovska košarka će doći na nivo regionalne košarke. Što se tiče samog turnira naša se ekipa predstavila u odličnom svijetlu, izgubili smo u polufinalu od objektivno jače i organizovanije ekipe iz Ankare. No važno je učestvovati, družiti se i smatram da smo dostojno reprezentovali makedonsku košarku. Sretan vam Dan nezavisnosti.

Košarkaši KK “Milipijango“ iz Ankare

Zahvaljujemo se organizatorima turnira, građanima Prizrena i Kosova na  gostoprimstvu. Čestitamo vam vaš praznik. Naš je utisak da je turnir odlično organizovan. U našoj ekipi imamo i dvojicu Kosovara od kojih je jedan iz Prizrena, a drugi iz Mitrovice. Mi smo bili i prije godinu dana ovdje i družili smo se sa našim vršnjacima iz “Junior-06“ iz Prizrena. Srdačno smo dočekani i želimo da uzvratimo gostoprimstvo kad jednog dana dođu u Ankaru. Što se tiče turnira sasvim smo zasluženo pobjedili sve ekipe jer smo bili najbolji.

Pripremio: Vinetu Ganić