Opština Prizren započinje realizaciju projekta od 40 hiljada eura za obnovu 20 kuća socijalno ugroženih lica. Oni kojima će se kuće obnoviti zahvaljuju opštinskoj vlasti na pomoći.

Ekonomska situacija i nemogućnost otvaranja novih radnih mjesta natjerala je mnogobrojne familije prizrenske opštine koje koriste socijalnu pomoć da se za dodatnu pomoć obrate i zaposlenima u direktorijatu za zdravlje i socijalno staranje. Mnogi od njih naime žive u ruiniranim kućama ili uopšte nemaju svoj krov nad glavom nego žive kao podstanari. Zato je opština iz svog limitiranog budžeta izdvojila 40 hiljada eura za obnovu ili izgardnju 20 kuća za ovu kategoriju građana.
 
“Veliko mi je zadovoljstvo što smo iznašli mogućnost da pomognemo familijama ove kategorije. Mi ćemo i nadalje biti sa njima sa mogućnosšću da pomognemo i drugim  familijama, podrazumjeva se u nastupajućoj kalendarskoj godini. Vjerujem da ćemo obezbjediti finansijska sredstva za to”, kaže predsjednik opštine Prizren dr Ramadan Muja.
 
Sa druge strane Fahrija Bytyqi, direktor za zdravstvo i socijalnu politiku kaže da je ovaj projekat bio u dvije faze. Prvih 10 kuća je završeno i sada će uslijediti obnova drugih 10. Sredstva su izdvojena iz kapitalnih investicija.
 
Od ove donacije profitirali su svi oni kojima je pomoć neophodna. Mi u direktorijatu nećemo stati sa ovim aktivnostima ni u narednoj godini jer imamo projekte i obećavamo da ih nećemo zaboraviti – poručuje direkrorka Bytyçi.

Istovremeno u Centru za socijalni rad u toku je implementacija projekta za familije koje imaju djecu sa posebnim potrebama.
 
“Zahvaljujem se puno opštini, predsjedniku i direktoru za socijalno staranje što su mi omogućili da popravim kuću. Mnogo sam zahvalna zbog toga”, kaže jedna od onih koja je dobila pomoć.
 
 “Zahvaljujem se gospodinu predsjedniku za novi krov nad glavom koji nam je bio toliko neophodan. Zahvaljujem se i za pomoć koju smo dobili za djete”, riječi su druge građanke koja je dobila pomoć.
 
Oko 1800 familija prizrenske opštine u teškom ekonomskom stanju prima socijalnu pomoć države.

R.A.