Polako se popunjava staf na Univerzitetu u Prizrenu, drugoj visokoškolskoj ustanovi na Kosovu poslije Prištine. Najpre je izabran rektor, Nijemac Ronald Moench, a juče poslije podne na press konfeernciji ministar za obrazovanje nauku i tehnologiju Enver Hoxhaj je predsatvio i dio akademskog kadra koji je primljen na osnovu uredno i percizno raspisanog konkursa.

Primljen je, naime, dio profesora a za ostali dio akademskog stafa naknadno će se odlučiti. Uskoro bi trebala da započnu predavanja na svim smjerovima ovog univerziteta.
 
“Profil eminentnog rektora kojeg ima Univerzitet u Prizrenu, akademski staf pripremljen po evropskim standardima i novi programi studija koje reflektuju duh vremena u kojem živimo i ekonomske potrebe Republike Kosova i cijelog svijeta garant su perspektive ovog univerziteta“, kazao je ministar Hoxhaj poželevši novoprimljenim profesorima uspjeh, pogotovu onima, kako je istakao, koji su živjeli i radili u inostarnstvu, a došli su da rade za Republiku Kosovo.
 
MInistar Hoxhaj je kazao da je Vlada Kosova maksimalno podržala ovu novu visokoškolsku ustanovu učetvorostručivši prvobitno planirani budžet .
 
“Četvorostruko smo povećali budžet za Univerzitet u Prizrenu. Akademski staf će imati plate dostojne svom zvanju jer ste vi politička, profesionalna i duhovna elita naše nove države koju mi izgarđujemo svaki dan…“.
 
I rektor Ronald Moench pozitivnim je ocjenio kretanaj na univerzitetu, ovom prilikom i prijemom akademskog stafa.
 
“Ove sedmice staf je kopletiran sa još 30 profesora. Predavanja na pojedinim fakultetima započela su ove sedmice, a ostala će započeti u sedmici koja doalzi. Mislim da je nakon tri sedmice od početka akademske godine mnogo toga postignuto“, kazao je rektor Moench priznavši da ima jos dosta toga da riješe kako bi univerzitet stao na svoje noge.
 
Univerzitet u Prizrenu ima pravni, ekonomski, edukativni, filološki, smjer informatike, biznisa, dizajniranje softvera, a u planu je da s otvori i muzička akademija.