Odluka Ustavnog suda da logo opštine Prizren ne odražava multietničnost i da predstavnici nealbanskih zajednica imaju pravo da na njemu natpis bude i na bosanskom i turskom nailazi na reakcije u gradu na Bistrici.

Predstavnici Albanaca ističu da će ispoštovati odluku ustavnog suda iako smatraju da nije bila greška i dosadašnji amblem na kojem je bio ispisan naziv samo na albanskom i engleskom, a na slici zgrada prizrenske lige.

Međunarodni civilni predstavnik, Pieter Feith pozdravio je ovu, kako je izjavio, detaljnu i promišljenu odluku novouspostavljenog Ustavnog suda. Dodatni podstrek vladavini zakona na Kosovu po njemu predstavlja činjenica da ljudi mogu tražiti da o njihovim zahtjevima odlučuje Ustavni sud, kada budu smatrali da je odluka Skupštine opštine Prizren povredila prava manjinskih zajednica na zaštitu i promociju njihovog identiteta.

“Opštinski amblemi mogu biti moćan simbol zajedničkog identiteta. Ispravno je da, u slučaju Prizrena, opštinski amblem treba da odslikava multietničku prirodu opštine i da predstavlja zajedničku tačku za sve građane. Ova odluka ojačava princip po kojem zaštita i promocija kulturnog i lingvističkog prava svih zajednica jača Kosovo i njen razvoj kao jedno demokratsko društvo”, izjavio je Feith.