Danas je Ministarstvo za ambijent i prostorno planiranje u povodu 22. Marta. Međunarodnog praznika “Dana vode”, te i 23. marta Medjunarodnog dana meteorologje u sali skupštine opštine upriličilo konferenciju.

Pored predsjednika SO Prizen dr. Ramadana Muje na današnjoj veoma posjećenoj konferenciji su prisustvovali i minstar za ambijent i prostorno planiranje Mahir Jagdžilar,  zvaničnici još sedam ministarstava Republike Kosova, grupa parlamentaraca, zvaničnici Agencije za europsku integraciju Kosova, prestavnici KPS, KFOR-a, EULEXA, te raznih humanitarnih agenciuja i fondacija, među kojima zvaničnici USAID, UNDP, SIDE, turske Tike kao i zvaničnici nekoliko ambasada.
 
U povodu Međunarodnog dana vode pod motoom  “Čista voda za jedan zdravi svijet” , predstavljen je  i projekat “Uređenja korita i zaštite rijeke Bistrice”  čija će vrednost realizacije iznositi blizu 200 miliona eura.

Također je na ovoj konferenciji potpisian sporzum o suradnji kompanija za snabdjevanje vodom “Hidroregioni Jug” i “Hidrodrini” sa američkom valdinom organizacijom USAID.