U organizaciji Centra za integraciju zajednica u Rečnima kod Prizrena je juče održana je konfrencija na temu “Analiza poslednjih izbora“. 

Predstavnici bošnjačke, turske i romske zajednice, koji u lokalnom parlamentu ukupno imaju sedam odbornika,  kazali su da su mogli da dobiju još, ali da su slaba organizacija, političko prepucavanje kao i još neki faktori uticali da broj odbornika iz redova manjinskih zajednica bude duplo manji ako se uzme u obzir  broj njihovih pripadnika u opštini. To je, kako je naglasio Ruzhdi Rexha, potpredsjednika SO Prizren, naročito prisutno kod Bošnjaka koji su objektivno mogli da imaju sedam umesto tri odbornika.

"Bošnjačka zajednica ima 14.846 registrovanih birača. To znači ako to podjelimo sa dvije hiljade, koliko je od prilike potrebno za jedno odborničko mjesto, Bošnjaci, naravno kada bi izišli svi na glasanje, imali sedam odbornika. Od tih skoro 15 hiljada sigurno 50 posto su u dijaspori, e {ta smo mi uradili sa dijasporom. I ako su imali pravo glasanja mi smo od sedam hiljada glasova dobili dve hiljade njihovih glasova za čitavo Kosovo. Od toga samo je oko 1100 važećih a 900 nevažećih“, kazao je Rexha.

"Na glasanju je u drugom krugu izaslo 3.943 Bošnjaka računajući Mušnikovo, Ljubiždu i Stružje. Zapanjujuće je da je u drugi krug izašlo samo 28 procenata, a u trećem krugu je izašlo 5.197 glasača ili negde oko 37 odsto. Poznato je kako je u toku kampanje većina rekla da Bošnjačka zajednica odlučuje ko će biti gradonačelnik, uvijek je bila ta teorija. Međutim u drugom krugu sa ovih 28 odsto izišlih na izbore, Bošnajci nisu pokazali interesovanje za izbor gradonačelnika“, rekao je Ruzhdi Rexha, koji je u prvom krugu bio kandidat za gradonačelnika.

Univerzitetski profesor Doktor Mehmed Meta nije zadovoljan brojem osvojenih odborničkih mjesta u opštini koja važi za najmultietničkiju na Kosovu.

"Mi moramo povratiti Prizrenu one odnose koji je on nekada imao. On je istinski bio multietnički grad, on jeste i sada multietnički što se strukture stanovništva tiče, a što se tiče uticaja u parlamentu i u ovim institucijama ne bih se moglo reći.

Tako da ta politika personalne zamjene, personalne zamjene u smislu zamjenićemo jednoga da bi došao drugi. Zamjenićemo jednog Bošnjaka ili Turčina da bi došao drugi Bošnjak ili Turčin, od toga narod, odnosno birači neće imati koristi“ – kazao je dr Meta pohvalivši ipak što je na bošnjačkoj političkoj sceni došla „druga politička filozofija“. 

Ercan Spat iz turske demokratske partije Kosova osvrnuo se na promjenu izbornih zakona svih posleratnih izbora. Za ove posljednje je istakao.

"Što se tiče položaja svih manjinskih zajednica činjenica je da da idemo nadolje, da imamo manji broj odbornika u skupštini iz manjinskih zajednica. Tu otvoreno rečeno lično smatram da je mnogo važan i kvantitet jer kvalitet poztižemo otvorenom listom, ali brojka i prsti u demokratiju su mnogo važni. Moja partija je to doživjela to na svojoj koži kada nije izlazila na izbore, za raziku kada je izašla i dobila glasove koje je dobila. Možda je dobro za sve nas da sa ovog aspekta razmišljamo do sljedećih izbora kako zaustaviti ovaj trend. Jedna teza je da li je za intergaciju manjinskih zajednica ovog časa sazrelo vrijeme da imamo manjinske prestavnike u subjektima većinske zajednice. Koliko je to korisno, ta teza se čula i ovdje. Praksa će pokazati koliko je to dobro. Ovog puta imamo prestavnika romske zajednice iz jednog subjekta većinske zajednice, koje će prednosti ili nedostatke taj način biranja donjeti u odbrani interesa manjinskih zajednica“, upitao je Ercan Spat.


Daut Qulanxhi nije zadovoljan, i ako je romska zajednica po prvi put zastupljena u parlamentu, uistinu ne sa romskom strankom. Ipak , po njemu, izvučena je pouka.

„Poslije ovih izbora dobili smo jednu dobru lekciju. Došli smo do zaključka da bez formiranja nove političke partije neće biti dobrog ili adekvatnog prestavljana zajednice bilo na centralnom ili lokalnom nivou. Prema analizama koje smo mi ovdje uradili na lokalnom nivou, došli smo do zaključka da smo mi prestavnici civilnog društva iz zajednice počinili grešku priključujući se političkoj partiji koja je već postajala na centralnom nivou. Zato mislim da će civilno društvo iz RAE zajednice učiniti zajednici poduhvat i formirati jedno novo političko tijelo koje će predstavljati RAE zajednicu na sljedećim centralin izborima“ . 

Zaključci konferencije

- Nekad je važniji kvalitet od kvantiteta.
- Trend opadanja broja odbornika iz redova manjinskih zajednica.
- Kako zaustaviti taj trend?
- Bošnjaci zahtjevaju jedinstvenu listu, može dvije možda i više partija  ali na jednistvenoj listi.
- Romi smatraju pogrešnim što se jedna grupa civilnog društva pripojila jednoj partiji na ovim posljednjim izborima.
- Osnivanje jedne snažne romske partije
- Razmisliti da li je sazrelo vrijeme da manjinske zajednice imaju predstavnike na listama većinskih zajednica
- Loša i slaba predizborna kampanja političkih subjekata manjinskih zajednica zbog nedostatka finasijskih sredstava
- Izborni zakon loš, posebno izborne liste sa nosiocima, tako da drugi glasovi idu direktno nosiocu liste, a ne partiji.
- Ovakve debate dobro pripremiti, jer se mora o izborima razgovarati zato što su slobodni izbori stub demokracije.