U saobraćaju i dalje gine veliki broj Kosovara. Razlozi su mnogobrojni a naječešći su velika brzina, san, alkohol i stari automobili.

Zato su nadlježni u saobraćajnoj policiji Kosova, pored  postojećeg zakona o saobračaju, sačinili i operativni plan koji je nedavno stupio na snagu, a čijim se mjerama želi umanjiti broj saobraćajnih nesreća.

Lulzim Shala, komandant regionalne saobraćajne policije u Prizrenu kaže da je 2007. godine na prostoru prizrenskog regiona smrtno stradalo sedmoro građana, dok je ove godine samo u prva dva mjeseca, stradalo isto toliko ljudi.

Zabrinutost povećanjem broja saobraćajnih nesreća državnog vrha, a time i zaposlenih u regionalnoj policiji, rezultirala je izradom operativnog plana pod nazivom “Spas života”.

Ovaj plan predviđa opsežne mjere počevši od striktnog poštovanja brzine.

“Do sada smo imali sedam smrtnih  incidenata. Po dva u januaru i februaru i tri u prvoj polovini marta. U jednom slučaju je uzrok bio san, drugom alkohol, a u pet drugih slučajeva brzina”, kaže Shala dodajući da su samo za četiri dana, od kada su počeli da sprovode ovu akciju, zbog nepoštovanja ograničenja brzine izrekli 250 mandatnih kazni i 60 prijava nadlježnom sudu. Dok su za ostale vidove nepoštovanja zakona o saobračaju izrekli 210 kazni i 103 prijava sudu za prekršaje.

”Pooštrili smo i povećali broj kontrola na svim putevima Kosova, dakle i u prizrenskom regionu. Povećan je broj izrečenih kazni, a sve to govori da je veliki broj onih koji krše zakon o saobraćaju. Ono u šta smo sumnjali pokazalo se istinitim. Nepoštovanja saobraćajnih znakova, brzina i alkohol su najčešći uzroci nesreća sa tragičnim ishodom”.

Komandant Shala zbog svega ovoga još jednom apeluje na sve učesnike u saobračaju da prekinu sa starim navikama i povedu računa prije svega o svojim, a zatim i životima ostalih građana Kosova.

“Da poštuju saobračajne znake, ne prelaze dozvoljenu brzinu  i ne upravljaju vozilom u alkoholisanom stanju. To je moja i poruka ministarstva,  a sve u cilju boljitka svih građana”.