Nakon dvaju  uspješno održanih sastanaka, sa ciljem ukrupnjavanja bošnjačkih političkih subjekata u Rečanima nadomak Prizrena, sinoć je u prostorijama Demokratske stranke Bošnjaka u Prizrenu održan sastanak Radne grupe.

Radna grupa je imenovana prije dvije sjedmice na proširenom sastanku na kojem su prisustvovali  zvaničnici političkih partija Bošnjaka, osim NDS-a, istaknuti intelektualci iz Župe, Podgora i Prizrena, predstavnici NV sektora i predstavnici medija.

I na ovom sastanku je nastavljeno traganje za modusima "Spriječavanja daljih političkih podjela, političkog ukrupnjavanja i jedinstvenog djelovanje Bošnjaka u prizrenskoj opštini“.

Jednoglasono je donjeta odluka da  je neminovna neophodnost okupljanja oko najstarije i najuspješnije političke partije iz bošnjačke zajednice - Demokratske stranke Bošnjaka  (DSB) u cilju stvaranja  jedinog bošnjačkog političkog subjekta.

“Nastojićemo da ime tog političkog subjekta što više odgovara postojećem političkom stanju, političkoj jačini, ali i zajedničkom interesu svih onih koji budu pravili ovaj poltički subjekt. Zajedničkog smo mišljenja  da je ukrupljavanje subjekta oko jednog velika prednost u odnosu na  prisjedinjavanje partija, ili koalicija. Iz jednostavnog razloga što je politički subjekat mnogo celishodniji i politički jači. Tako da ne mora biti potpun koncenzus oko nečega ako jedan od nas nije zadovoljan u politčkom subjektu, te se neće osjetiti nedostatak ako nas napusti”, kazao je Dzezair Murati, predsjendik parlamentarne grupe “Sedam plus”, dodavši da je spreman u “cilju ujedinjenja Bošnjaka žrtvovati i svoje političke pozicije.”

Afit Zulji, bivši čelnik i osnivač NDS-a je naveo da je nakon napuštanja ove stranke bilo ideja o formiranju još jedne nove partije, ali se odustalo od te ideje u interesu ukrupnjavanja bošnjačkih političkih subjekata. Po ovom pitanju optimisti su i Ramče Kasi i Kadir Abdi, također osnivači i bivši čelnici NDS-a.

“Nadam se da smo na pravom putu i velika nam je čast i obaveza da istrajemo na njemu”, kazao je Kasi.

Faridin Tairi, predsjednik prizrenskog ogranka SDA i članovi predsjedništva istoga odbora;  Ridvan Aslani i Mirsad Karče,  u ime ukrupnjavanja bošnjačkih političkih subjekata, kako su istakli, žrtvuju svoja dvadeset godina članstva u ovoj partiji.

“Zadovoljan sam ishodom današnjeg sastanka jer smo se svi složili da se okupimo oko jedngog političkog subjekta, ne radi lićnih, već u interesu naše zajednice. Tako da će na sledecim izborima Bošnjaci moći glasati za jedinstveni politički subjekat”, kazao je Tairi, dok Ridvan Aslani istakao da “ima opstruktivnih elemenata, ali da neće poremetiti ujedinjavanje Bošnjaka.”

„Gdje god sam pričao o ovoj inicijativi, svugdje je naišla na odobravanje i simpatiju u našem narodu i veoma sam zadovoljan usaglašavanjem stavova danas ovdje prisutnih političkih subjekata“, istakao je Karče.

“Ovo je histrorija za bošnjačku zajednicu u Prizrenu”, kazao je Abaz Ademi, predsjednik prizresnkog ogranka BSDAK.

Članovi Radne grupe su još jednom istakli da su „političke podjele u bošnjačkoj zajednici prizrenske opštine došle do kritične tačke koje ugrožavaju njen opstanak i  političko predstavljanje u lokalnoj vlasti”.

“Na narednim izborima, ukoliko se ne ujedinimo bićemo lahk plijen većinskim partijama koje su već prodrle u našim sredinama. Moramo se ujediniti i promjeniti kodes ponašanja prema  njima”, poručio je je predsejdnik parlamentarne grupe “Sedam plus”  i predsejdnik koalicije Vakat Džezair Murati.

Opširnije o ovoj temi možete slušati u informativnoj emisji vijesti Radia “Omge-3” u ponedjeljak od 18 sati, na frekfenciji 97, 1 MGH-FM.