U organizaiciji UNDP-a u hotelu “Sharri“ iznad Gornjeg Sela kod Prizrena održava se trodnevna konferencija na temu "Očuvanje biodiverziteta i planiranje razvoja opšine Dragaš".

Govoreći na otvaranju konferencije minister za zašitu životne sredine i prostornog planiranja u vladi Kosova Mahir Jagcilar obećao je da će uskoro biti usvojeno niz zakona kojim će se regulisati pitanje nacionalnog parka Šar planine, koja se prostire na teritoriji opština:  Prizren, Dragaš, Suva Reka, Štrpce i Kačanik.
 
Zaustaviće se, tako smatra minister Jagcilar i suzbiti divlja gradnja i zauzimanje prostora, zaštićene zone biće zaštićene u pravom smilsu te riječi, a ulagaće se u razvoj.
 
“ Opština Dragaš je zaista veoma bogata raznolikom florom i faunom i to je rijetkost ne samo na Kosovu. Takva jedna pojava, takvo jedno bogatstvo mora biti zaštićeno “  - smatra Husnija Bešković, politički savjetnik ovog ministarstva.
 
Opština Dragaš ima veliki potencijal za razvoj turizma i poljopriverde podsjeća Nuhija Tairovci, direktor za ruralni razvoj i turizam u ovoj najjužnijoj kosovskoj opštini. 
 
“ Najbolji kapaciteti nalaze se u Brodsko- Resteličkoj planini gdje se nalazi 20-ak hiljada hektara pašnjaka. Ne mogu a da ne pomenem raznovrsnost biljnog i životinskog svijeta, jezera na nadmorskoj visini i iznad 2.000 metara, raznorazne kanjone, nepregledne planine…“
 
Konferenciji prisustvuje veliki broj stručnjaka sa Kosova, zemalja u okruženju kao i iz više evropskih zemalja. Očekuje se da se donesu konkretni zaključci koji će biti od velikog značaja za opštinu Dragaš.