U povodu Dana neovinsosti Kosova, danas je u prizresnkoj opštini svečana i praznična atmosfera. Ulice i trgovi okićeni državnim i drugim zastavama odaju sliku velikog praznika od izuzetnog značaja za kosovski narod, dakle pa i za prizresnki region.

Ovim povodom mnoge NV i omladinske organizacije, kao i državne institucije organiziraju kulturne i sporske manifestacije, ali i svečane akademije na temu “Dana neovisnosti Kosova”.

Svakako treba naglasiti da je u povodu Dana neovinsosti aktivnost zvaničnika opštine, također, od jutros pojačana. U deset sati je opštinska delagacija na čelu sa predsejdnikom opštine Ramadanom Mujem, te zvaničnicima KPS, Sigurnosnih snaga Kosova i islamske zajednice posjetili groblje palih boraca u Ljandovici, gdje su se mnogobrojnim posjetiocima, pored predsjednika opštine, obratili zvaničnici Udruženja veterana rata i  istaknuti borci OVK.

U domu kulture Xhemailj Berisha u Prizrenu je od 12 sati održana svečana Akademija na kojoj su govorili istaknuti intelektualci i vetarni rata, kao i predsjednik opstine Ramadan Muja, nakon koje je izvršena posjeta Udruženjima  veterana rata.

Naravno, u mnogim sredinama mladi večeras organiziraju svečane igranke, a od sinoć je živo i veselo i u Ljubiždi prigradskom naselju u kojoj u većini žive Bošnjaci. Prema nezvaničnim podacima sva mjesta u restoranima u Dolini Districe u Župi su već rezervisana, a slična je situacija i u Vrbnici, u gradu i drugim mjestima u regionu. U mnogim će pjevati loklane pjevačke zvijezde, dok je na gradskom trgu Šadrvan, u centru grada, za večeras zakazan veliki kocert, koji će, po običaju u ovakvim prilikam, potrajati do kasno u noć.