Zaposleni u opštinskom direktorijatu za  poljoprivredu u Prizrenu su tokom prošle godine bili najuspješniji na Kosovu. Od 20 hiljada, koliko im je bio godišnji budžet, povećali su ga za 20 puta i iznosio je 400 hiljada eura.

Između ostalog pomogli su izgradnju sedam staklenika, renoviranju 40 štala, finansirali izgardnju otkupne stanice za mlijeko u Ljubiždi, popravili više desetina kilometara poljskih puteva, kanala za navodnjavanje, subvencionirali su 40 tona semenske pšenice za 170 poljopriverdnika.
 
Izvršena je dezinfekcija i deratizacija grada, finansirali su eliminaciju pasa lutalica kao i njihovu vakcinaciju. Zasađeno je osam hektara površine, a bilo je i raznih seminara.
 
Zade Bitiqi, direktor ovog sektora zadovoljna je postignutim i vjeruje da će u ovoj godini biti još bolje. Najsrećnija je što su, kako naglašava, vratili pouzdanje i ponos poljopriverdnicima koji su proteklih nekoliko decenija bili prepušteni sami sebi i morali sve sami da finansiraju iz svog džepa i na taj način dovedeni na rub propasti pa su mnogi odustajali od ratarskih poslova.
 
Pored ovih projekata, završenih od strane direktorijata za poljopriverdu, dobili su i mnoge projekte od Vlade Kosova.
 
“Od strane ministarstva za poljoprivredu subvencionirali smo nabavku mliječnih krava i ovaca a dobilo ih je oko 250 stočara. Imamo dosta veliki broj koji se bavi ovčarstvom a dobili su i po šest hiljada eura.  Oko 120 poljopriverdnika dobilo je subvenciju za jesenju setvu vrijednu 45. 000 eura – kaže Zana Bitiqi podsjećajući da je ovo urađeno prvi put nakon rata uz nadu da đe u ovoj i narednim godinama biti isto, ili još bolje.
 
 I za ovu 2010. u planu je da se investira 400 hiljada eura i olakša poljopriverdnicima u njihovim nastojanjima da proizvedu što više hrane, na taj način profitirali i oni i društvo jer bi se smanjio i uvo, a time i nezaposlenost.
 
“Raspisan je konkurs za poljoprivrednike kako bi dobili semenski kukuruz, povrće i staklenike i već imamo oko 120 konkurenata. Konkurs je otvoren do 18. februara“  - kaže gospođa Bitiqi dodajući da će i ove godine raditi između ostalog na poboljšanju poljskih puteva, gradiće se otkupna stanica za mlijeko u selu Vljašnje, nastaviće sa finansiranjem štala, organizovaće kurseve za poljopriverdnike, izgradiće se bazen za navodnjavanje na Koritniku za napajanje stoke, podržaće pčelare zaštitnim sredstvima, gradiće se kanal za navodnjavanje u Ljubiždi, radiće na regulisanju seoskih puteva u Gornjem Ljubinju ( 20 hiljada eura) u selu Smač gradiće se brana za navodnjavanje, a u Donjoj Srbici kanal za navodnajvanje.