Premijer Kosova Hashim Thaqi izrazio je danas optimizam da će 1. oktobra ove godine početi sa radom drugi državni univerzitet na Kosovu sa sjedištem u Prizrenu.

Na njemu će biti upisano pet hiljade studenata iz celog regiona, a imaće moderne uslove studiranja i usavršavanje mladih.  Ministar za obarazovanje nauku i tehnologiju obilazi evropske i svjetske univerzitete kako bi pronašao najbolji model za univerzitet u Prizrenu.

“Prizren, ne samo da će biti grad našeg ponosa, građanske tolerancije. Biće to univerzitetski i ekonomski razvijen grad, gdje će se pripremati ljudi za nova radna mjesta a radićemo i na drugim projektima, konkretno početak radova na autoputu od Vrbnice do Merdara” kazao je kosovski premijer.

On je podsjetio da je do sada Kosovo imalo samo jedan javni univerzitet.

“Sada je Kosovo nezavisna država i rastu nam potrebe. Kosovo će postati dio NATO-a , EU, slobodne trgovine i naš glavni focus biće obarzovanje a to znači i ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje socijalnog stanja građana, investiraćemo u novi život, naše integracione i razvojne perspektive“ naglasio je premijer Thaçi.

Ministar za obarzovanej nauku i tegnologiji Enver Hoxhaj  istakao kako su do sada na početku rada ovog univerziteta preduzeli devet koraka.

“Prvo odredili smo budžet koji će pratiti ceo proces utemeljenja i stavlajnja u funkciju Univerziteta u Prizrenu. Gradonačelnik je odredio ovu lokaciju od nekoliko hektara zemljišta, počeli smo razvijati partnerstvo sa nekoliko inostarnih univerziteta Zapadne Evrope, SAD i drugih djelova svijeta. Protekle sedmice delegacija austrijskih univerziteta boravila je u Prizrenu i Prištini, raspislai smo konkurs za rektora ovog univerziteta, obavjestili smo mnoge naše kadrove koji žive i rade na Kosovu ili inostarnstvu i pozvali ih da dođu i rade na Univerzitetu u Prizrenu. Uradili smo razvojni plan do 2020. Ja ovde pred premijerom izjavljujem da će 1. oktobra ove godine profunkcionisati ovaj univerzitet” kazao je ministar Hoxhaj.

Po njegovim riječima za početak biće pravni i ekonomski smjer, zatim informativna tehnologija te humanističke nauke.

Premijeru je pred novinarima prikazana i mapa budućeg univerziteta koji će se prostirati na prostoru sadašnjeg Edukativnog fakulteta, srednje ekonomske škole, ali i na prostoru bivše Auto škole.

Trenutno Edukativni fakultet, gdje se nastava održava na albanskom, bosanskom i turskom jeziku, i ima oko pet hiljada kvadrata korisne površine, nastavu pohađa oko 1300 studenata.