U narednom periodu u zoni odgovornosti južnog sektora KFOR-a, biće rasporedjeno dve i po hiljade vojnika – od toga 1.500 iz Njemačke.

Ostali će biti iz Turske, Austrije i Švicarske. To je izjavio na današnjoj press konfenciji u Prizrenu njemački brigadni general Mannfred Hofmayer, komandant ovog sektora.

Smanjenje pripadnika mirovnih snaga su tokom prošle godine najavili najviši zvaničnici NATO-a pojašnajvajući da više “nema potrebe za tolikim brojem vojnika jer je na Kosovu postignut značajan napredak na bezbjednosnom planu, ali i u ostalim životnim segmentima”. Zato će ubuduće na Kosovu biti 10 umjesto dosadašnjih 15 hiljada pripadnika KFOR-a.

- Naše snage neće više biti statične nego fleksibilnije. To će nam omogućiti da sa manjim brojem vojnika efikasnije obavljamo naše zadatke. Primjera radi granicu prema Albaniji i Makedoniji moguće je obezbjeđivati bez patroliranja već tehničkim pomagalima – kazao je general Hofmayer.

On je pojasnio da će njemački vojnici i dalje biti angažovani u vojnoj policiji, logistici, zdravstvu, obezbeđenju kampa, osiguranju veza te helikopterskoj jedinici smeštenoj u selu Topličane.

Smanjenje pripadnika KFOR-a u prizrenskoj kasarni, po riječima ovog visokog oficira BUNDESVER-a za sada se neće odraziti na zaposlene civile koji tu rade već 11. godinu.

-  Od oko 400 civila, koliko ih trenutno radi kod nas, niko neće ostati bez posla. Moguće je da budu premešteni na neko drugo mjesto, ali za sada neće ostati bez posla. Ipak, za njih će biti bolje da pokušaju da nađu neki posao van kasarne jer mi ovde nećemo većno ostati – kazao je on istakavši da i u Njemačkoj, kako je naglasio, veliki broj civila koji su radili pri vojsci ostaje bez posla.

General Hofmayer je izrazio zadovoljstvo prijemom od strane građana Prizrenskog regiona. Sa pripadnicima policije i Bezbjednosnih snaga Kosova imaju odličnu suradnju a nema potrebe da tako ne bude i nadalje.

Priznao je da u Njemačkoj trenutno najveća pažnja, što se misije njihovih vojnika u inostranstvu tiče, okrenuta više ka Avganistanu iz objektivnih razloga. To po njemu, međutim, ne znači da je Kosovo izgubilo na značaju. Ovo tim prije što u njihovoj zemlji ima dosta Kosovara koji rade i žive.

R.A.