Demokratski institut Kosova je u okviru projekta "Sudjelovanje građana i načela za dobro upravljanje", koji je podržan od švedske organizacije “Olof Palme Centar”, objavio  analizu decentralizacije s temom "Decentralizacija na Kosovu – sa iskustvima iz regije opštine Prizren".

Istraživanje ove analize temelji se na pravne infrastrukture koja je proslijeđena decentralizaciji i na prikupljeanih podataka iz različitih izvora, od strane lokalnih i međunarodnih organizacija. Također, izvor informacija je preuzet iz intervjua s predstavnicima lokalnih vlasti u regiji Prizrena. konsultirani su različiti izvještaji koji su objavljeni u području decentralizacije.

Za bazu je uzet nacrt “Decentralizacije akcijskog plana”, sastavljen od međunarodnih predstavnika, kazao je Naim Cahanaj, menadjer projekta, i dodao da se u okviru analize o konkretnim pitanjima u području decentralizacije može naći, ne samo izazove opštinske administracije u regiji Prizren, već i preporuke koje se očekuju da se prilagode u povećanjua učinkovitosti javne uprave i povećanja kvaliteta usluga. Među preporukama i zaključke koji su se pojavile tijekom ove analize su izazovi koji nisu usklađeni postojećim zakonina, istakao je Cahanaj

Mnoge kompentencije koje su namijenjene lokalnoj razini još uvijek nisu definirani podzakonskim aktima, radi se s više kompentencijama na istom polju od mnogih tijela, nužno stvara konfuziju o tome tko je i gdje odgovoran. Podgrupe rade na reformi zakonodavstva u okviru Inter-ministarske grupe koje bi trebale ubrzati decentralizaciju, putem procedure za izradu novog zakona u skladu sa općinskim ovlašćenjima koja su definirana sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, kazao je Cahanj.

Izgradnja kapaciteta za sprovođenje standarda rada očekuje se povećanje učinkovitosti državnih službi i stupnju zadovoljstva građana i pružanja usluga od strane tih tijela. Ljudske sposobnosti treba uskladiti razvojem informacijske tehnologije, odnosno znanjem elektronske obrade i upravljanja podacima.

Vlasti na lokalnoj razini trebaju biti učinkovitiji u smislu zaštite okoliša, ali isto tako u tom smjeru ne kriviti centralne institucije jer nemaju mogućnosti koristitii ovlasti koje zakon predviđa za lokalnu samoupravu, zaključio je Cahanaj

Direktor Demokratskog instituta Kosova, Ismet Krzeziu je na pitanje da li Župa ima uslova da postane nova bošnjačka opština odgovorio potvrdo, sa napomenom da se mora nastaviti sa decentralizacijom prema paketu Marti Ahtisarija.

Mislim da Župa ima veliki broj sela, ima Rečane, koje za razliku od Mamuše i Junika, ima većih uslova da  bi postalo jedna bošnjačka općina. Ima više od 70 odsto Bošnjaka, višenacionalna je i teritorijalno je zaokružena geografska cjelina, kaže Kryeziu.


KPS djeci bez roditelja
 
9. januar 2010. - Jučer je jedna jedinica KPS iz sustava regionalne policije u suradnji sa humanitarnom organizacijom "Kreshniku"  iz  Velike Kruše, nadoma Prizrena,  djeci bez roditelja podjelila 70-tak humanitarnih paketića, u cilju projekta pomoći i suradnje policije i građanastva.

Identifikaciju dijeteta bez roditelja, starosti do 12 godina, u Velikoj Kruši nadomak Prizrena, sačinila je humanitarna organizacija Kreshniku iz istoimenog mjesta.

Raif Kasi