U okviru manifestacije Dani Bošnjaka,  Udruženje prosvetnih radnika u nastavi na bosanskom “Edukator“ u saradnji sa Kolaicijom “Vakat“ organiziralo je u Rečanima kod Prizrena konferenciju “Deset godina nastave na bosanskom jeziku.

 

Konferenciji su prisustvaovali brojni zvaničnici iz oblasti obrazovanja kao i veliki broj prosvetnih radnika koji rade u nastavi na bosanskom.

{gallery}galerije/edukator{/gallery}

Proslava Dana Bošnjaka koja se od 25. do 28. septembra održava na Kosovu, podržana je od strane Vlade Kosova i ima za cilj očuvanje i afirmaciju, kulturnih i jezičkih osobenosti kosovskih Bošnjaka, jačanje multietničnosti, demokratije i poštivanje prava svih etničkih zajednica u Republici Kosovo.

Dan Bošnjaka se obilježava različitim kulturnim, sportskim i drugim aktivnostima u Prizrenu, Dragašu, Peći te ostalim sredinama gdje žive Bošnjaci.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, tačnije 28. i 29. septembra 1993. godine, uz prisustvo nekoliko stotina vodećih bošnjačkih intelektualaca, kulturnih djelatnika i političkih predstavnika u Sarajevu je održan Svebošnjački sabor na kojem je jednoglasno prihvaćena inicijativa akademika dr. Muhameda Filipovića, književnika rahmetli Alije Isakovića i dr., da se vrati historijsko ime Bošnjak, a naziv “musliman” ostane u upotrebi u domenu konfesionalne oznake tj. da označava pripadnike islama.

Historijski posmatrano, na području bivše Jugoslavije, Bošnjaci nisu samo stanovnici današnje Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Kosova, nego i stanovnici nekih crnogorskih predijela (Nikšića, Podgorice, Kolašina, Plava i Gusinja). U osmanlijskoj arhivi kao i književnosti, ’Bošnjacima’ se nazivaju svi muslimani sjevernog i središnjeg Balkana koji govore slavenskim jezikom.

Granica dopire do krajnjeg juga Kosova, gdje su u Bošnjake ubrajani i današnji Gorani, tj. muslimanski stanovnici Gore, kao i ostalo muslimansko stanovništvo Župe u prizrenskom regionu.

Većina onih koji su se za vrijeme bivše Jugoslavije izjašnjavali kao Muslimani su, nakon Sabora u Sarajevu održanom septembra 1993. godine, donijeli jednoglasnu odluku da se odbaci dotadašnje izjašnjavanje ’Musliman’ u nacionalnom smislu i da se prihvati staro, historijsko ime ’Bošnjak’.

Na osnovu gore pomenutih činjenica a bazirano na Zakonu o službenim praznicima u Republici Kosovo (Zakon br. 03/L-064), Člana 5. 5.5, (pod “g”), Bošnjaci Kosova su ostvarili svoje historijsko i političko pravo da obilježe svoj memorijalni dan i na Kosovu.

Kosovski Bošnjaci ove godine po drugi put slave svoj dan.