Recipročno priznanje jedino rješenje

Mirovni sporazum sa Srbijom, koji predviđa uzajamo priznanje i korekciju granice, omogućio bi Kosovu prijem u UN, NATO i EU, izjavio je Hashim Thaçi na konferenciji za medije. Thaçi je rekao da konačni sporazum ne bi imao smisla bez recipročnog priznanja i dodao da u trenutnim okolnostima niko ne može da natjera Srbiju da prizna Kosovo.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je na konferenciji za medije izjavio da eventualni mirovni sporazum sa Srbijom otvara mnoge mogućnosti Kosovu.

"Mirovni sporazum, zasnovan na korekciji granica između Kosova i Srbije, ukoliko se postigne, biće u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom. Jedan takav sporazum Kosovu obezbjeđuje zvanično priznanje od strane Srbije, obezbjeđuje pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu i siguran je korak ka učlanjenju u Nato, EU i Organizaciju UN, kao i priznanje ostalih država na globalnom nivou", istakao je Thaçi.

Predsjednik Kosova je naveo da je sporazum važan jer u trenutnim okolnostima niko ne može natjerati Srbiju da prizna Kosovo, a Rusiju da ne uloži veto na prijem Kosova u UN. Na pitanje da li je sporazum moguć i bez eksplicitnog priznanja, Thaçi je odgovorio.
"Nijedan sporazum ni u kojim okolnostima nema smisla i neće se dogoditi ukoliko nije predviđeno i priznavanje Kosova od strane Srbije", poručio je Thaçi.

Govoreći o korekciji granice sa Srbijom, koja podrazumjeva priključenje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu, predsjednik Thaçi je rekao da ona neće biti određena po etničkim linijama i istakao da taj proces neće imati domino efekat.

"Samo mirovni sporazum može imati uspjeha, a vrijeme sukoba i ratova je završeno", naglasio je Thaçi.

"Ponovo ističem da ni u kakvim okolnostima neće biti podjele Kosova i neću dozvoliti stvaranje Republike Srpske ni u kakvim okolnostima neću dozvoliti stvaranje Zajednice sa izvršnim nadležnostima. Ne vjerujem da je neko od nosilaca institucija na Kosovu iz političkih partija protiv pripajanja Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu. To je moj cilj, kao i demarkacija granice u dužini od 430 km", izričit je Thaçi.

"Kosovo će biti stabilna država samo kada postane članica UN, NATO i EU, a taj cilj ćemo brže postići uz mirovni sporazum sa Srbijom", naglasio je predsjednik Kosova i u tom kontektu pozvao cjelokupan politički i civni sektor na Kosovu da zajedničkim radom u što kraćem roku zaključe proces razgovora sa Srbijom.

Siniša Kostić, RTK2