Srbijanske Novosti otkrivaju

Šta je sve do sada utvrđeno u istrazi o atentatu na lidera Građanske inicijative SDP u Mitrovici. Posljednja vlasnica prodala "opel astru" ubice auto-otpadu...

Na dan atentata, 16. januara, ubice su "opel astrom" pratile Olivera Ivanovića od trenutka kada je izašao iz stana, i na njega je pucano iz automatskog pištolja "Heckler & Koch", a ne, kako se ranije pisalo, iz "duge devetke", saznaju "Novosti" iz izvora bliskih istrazi.

Prema informacijama lista, podaci do kojih su došli istražni organi u Mitrovici pokazuju da su ubica i jedan ili više njegovih pomagača kobnog jutra vozilom pratili Ivanovića od njegovog stana u Ulici Lole Ribara, prošavši pored spomenika caru Lazaru, poslije čega su ga pretekli i u automobilu sačekali ispred stranačkih prostorija u Sutjeskoj ulici. Kada je Ivanović stigao blizu kapije dvorišta u kojem su smještene kancelarije GI SDP, ubica je sa zadnjeg sjedišta otvorio vatru na njega. Pošto je Ivanović pao na zemlju, atentatori su istim automobilom pobjegli prema Medicinskoj školi i, dalje, ka naselju Brđani, gdje su, zatim, u Ulici vojvode Putnika, zapalili "astru". Iako je spaljeno vozilo brzo pronađeno, u njemu nisu otkriveni tragovi.

Policija Kosova za region Sjever objavila je prije dva dana fotografije "astre" kojom su zločinci pobjegli i pozvala građane da joj, ako znaju nešto o tom vozilu, dostave informacije. "Astra" sa fotografija je sive boje i nema registarske oznake.

Još nije utvrđeno kako je i kada vozilo ušlo na teritoriju Kosova, a od srpske policije stigla je informacija da je njegov posljednji vlasnik bila žena koja ga je prodala nekom auto-otpadu. To vozilo, za koje je utvrđeno da je promjenilo nekoliko vlasnika otkako je 2009. godine stiglo u Srbiju, praktično je jedini opipljiv trag u istrazi za koji javnost zna.

Policija, prema informacijama lista, i dalje uzima izjave od ljudi koji su bili u kontaktu sa Ivanovićem posljednjih dana prije njegovog ubistva, a čeka se i izvještaj o telefonskim pozivima.

Prema rezultatima obdukcije, Ivanović je pogođen sa šest metaka u gornji dio grudnog koša. Hici su mu povredili nekoliko vitalnih organa i on je iskrvario prije dolaska Hitne pomoći.