Prikazivanje podataka na pametnom telefonu

Ministarstvo Unutrašnjih poslova Kosova je preko Agencije za civilnu registraciju pokrenulo projekat "Mobilna vozačka dozvola", koji je podržala njemačka kompanija "Veridos GmbH – Identity Solutions".

Nova aplikacija omogućava bezbjedno prikazivanje podataka sa vozačke dozvole na  pametnom telefonu. Kosovo će prvo u regionu imati ovu aplikaciju za dobijanje vozačke dozvole, koja će biti dostupna svim građanima.

"Nova vozačka dozvola je kombinacija vrhunskog kvaliteta, sa najnovijim bezbjednosnim tehnologijama, sadrži posebnu zaštitu od falsifikovanja, to je bezbednosna procedura koja se zove magični ID", rekao je Hermann Sterzinger, šef  "Veridos GmbH – Identity Solutions".

Nakon uspješnog pilot projekta u SAD, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova predstavilo je "Mobilnu vozačku dozvolu“ i u Prištini, poručio je viši potpredsjednik Global Sales-a Labinot Careti, dodajući da se radi o čitaču vozačkih kartica, koji je identičan procesu očitavanja ličnih karata.

"Očitavanje vozačkih dozvola ima mnoge prednosti. Na primjer, možete integrisati novi sistem kažnjavanja putem oduzimanja poena, tako da policajac koji bude očitao vozačku dozvolu može saznati da li je vozačka dozvola prava, detaljnije podatke o vozaču, da li su vlasniku vozačke dozvole oduzeti poeni, da li redovno plaća saobraćajne kazne. Ovo će biti od koristi i osiguravajućim kompanijama koje će imati detaljniji uvid u istoriju vozača“, kaže Labinot Careti.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova  Flamur Sefaj  poručio je da će ovom aplikacijom biti olakšano izdavanje vozačkih dozvola.

"Ovo će biti sigurniji  i jeftiniji dokument, što je najvažnije za građane, to je nova usluga koja se pruža. Sad smo na testiranju ove aplijacije za smartfon i vrlo brzo nakon tog testa koji je predviđen tehničkim uslovima, onda će biti na usluzi građanima”, kaže ministar unutrašnjih poslova Flamur Sefaj.

Aplikacija “Mobilna vozačka dozvola” još uvijek je u fazi testiranja i za sada je dostupna samo na  engleskom jeziku.

Kosova bëhet me aplikacion mobil për patentë-shoferë from Ekonomia Online on Vimeo.

Aleksandra Nićić, RTK2