Neki su i preselili u iščekivanju odgovora

Već pet mjeseci Naim, 30-godišnjak, čeka na odgovor iz Ambasade Njemačke u Prištini, da dobije vizu za putovanje u ovoj zemlji.

Razlog zbog kojeg je tražio vizu vezuje se za njegove zdravstvene probleme. On pati od srčane bolesti, za koju su mu preporučili operaciju. Takva intervencija, u slučaju Naima se ne može obaviti na Kosovu, tako da je prinuđen da liječenje potraži u inostranstvu.

Njegov otac, 65-godišnji Jakup, izjavio je za Radio Slobodna Evropa dok je čekaop, zajedno sa svojim sinom isprede njemačke ambasade, da se oni suočavaju sa izazovom dugog čekanja da dobiju vizu.

"Pet mjeseci čekamo vizu. Zahtjev smo uputili njemačkoj ambasadi. Nema odgovora. U ambasadi ima mnogo nepravilnosti. Dolazili smo ispred ambasade da vidimo šta se dešava i ima mnogo ljudi. Na Kosovu se operacija srca koja je potrebna mome sinu ne može obaviti", rekao je Jakup.

Ali osoba sa zdravstvenim problemima, kao što je Naim, ima na hiljade hiljade.

Ambasade zemalja Evropske unije na Kosovu, imaju svoje procedure, bez obzira na predmete koji se odnose na medicinske tretmane.

Predsjednik Saveza sindikata zdravstva, Blerim Syla, kaže da dobijanje viza za građane Kosova ostaje izazov, ne samo za one koji žele da turistički posjete Evropu i šire, ali i za ljude koji se bore za život.

"Mi smo na radnom mjestu imali slučaj kada je 14-godišnji sin kolege, koji je patio od maligne bolesti, koju nije mogao liječiti na Kosovu, nije bio u mogućnosti da ode u inostranstvo. Iako je u bolnici u jednoj evropskoj državi plaćeno oko 40 hiljada eura, u Prištini mu je odbijena viza od strane nadležne ambasade", rekao je on.

"Zamislite gdje je otišao problem dobijanja vize. Toliko smo diskriminirani. Bilo je trenutaka kada su pacijenti čekajući vizu, u međuvremenu umrli. Gdje je naša politička klasa kada se njihovi građani suočavaju upravo sa tim problemima", rekao je Syla.

U Ministarstvu zdravlja, Albatrit Matoshi, savjetnik ministra, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da su problemi s kojima se pacijenti suočavaju prilično veliki, čak i bez birokratske procedure za dobivanje viza, što se često dešavalo da, iako je novac izdvojen iz fonda posvećen programu tretmana van javnih zdravstvenih ustanova, odbijene su im vize.

"Bez sumnje će liberalizacija viznog režima pomoći građanima, ali i Ministarstvu zdravlja. Pretpostavljam da je tako, jer čak i kada su izdvojena sredstva za određene bolesti, ljudi su prošli kroz mnoge naporne procedure za dobivanje viza, što je također skupo. Mislim da oni imaju svoje velike nevolje, čak i bez prolaza kroz birokratske procedure za dobivanje viza", rekao je Matoshi.

Međutim, neuključivanje Kosova unutar područja slobodnog kretanja bez viza košta građane koji žele iz različitih razloga odu u neku od zemalja Evropske unije.

Najveći izazov ostaje za pacijente koji ne mogu dobiti zdravstvene usluge na Kosovu i koji moraju liječenje potražiti u inostranstvu. Ali poseban izazov ostaje njihovo dobijanje vize.