Stav o odbijanju objavili na Facebooku

Porodica heroja Ekrema Rexhe - Drinija nije prihvatila odlikovanje predsjednika Hashima Thaçija. "Drini" je među odlikovanim osobama od strane predsjednika Kosova, Hashima Thaçija, na desetu godišnjicu nezavisnosti Kosova

Porodica komandanta "Drinija" je odbila da govori o Thaçjevom odlikovanju. Rekli su da je njihov stav o ovom pitanju objavljen na "Facebooku".

Albanski predsjednik Bujar Nishani, je 2015. godine, odlikovao nacionalnog junaka Ekrema Rexhu - Drinija odlikovanjem "Čast nacije."

"Ovo je jedino odlikovanje dodjeljeno od ljudi Nacije koje prihvatamo, poštujemo i volimo", piše u objavi na Facebooku porodica Drini.

Izvori portala "PrizrenPress" su izvjestili da porodica "Drini" neće prihvatiti odlikovanje predsjednika Thaçija, ukoliko dobiju poziv od Predsjedništva.

Komandant UÇK-a Ekrem Rexha - Drini ubijen ispred svoje kuće u naselju "Baždarana" pod misterioznim okolnostima, ujutru 8. maja 2000. godine, kada je radio kao opštinski direktor za hitne slučajeve. U kritičnom trenutku je izašao da upali automobil kako bi se odvezaop na posao, kada je na njega pucano iz automatske puške, dok je gledao prednju gumu na vozilu, sa vozačeve strane, koja je bila namjerno probušena.

Za rješavanje ubistva, pod vođstvom međunarodnjaka  u Prizrenu održana su dva sudska procesa, ali u nedostatku dokaza, optuženi, bivši pripadnici UÇK-a, ali i bivši drugovi komandanta "Drinija", su oslobođeni.

/PrizrenPress.com/