Sjednica počinje u 11 sati

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Skupštine Kosova, koja počinje u 11 sati, biće usvajanje Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, odlučilo je predsjedništvo parlamenta.

Za sporazum su se izjasnile sve poslaničke grupe, osim Samoopredjeljenja i Srpske liste, čiji predstavnik nije prisustvovao današnjoj sjednici.

Predsjednik parlamenta Kadri Veseli izjavio je za medije da je demarkacija šansa za političko jedinistvo, koje će otvoriti put viznoj liberalizaciji.

"Sutra je prilika za političko jedinstvo, da se glasa o nacrtu zakona o demarkaciji. Ova odluka otvara vrata građanima Kosova za slobodno kretanje. Vjerujem da bi mogli vrlo brzo da dobijemo liberalizaciju viznog režima", rekao je Veseli.

Šefovi poslaničkih grupa PDK i LDK  izjavili su da će glasati za nacrt Sporazuma o demarkaciji.

"PDK će jednoglasno glasati za Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Nadam se da će sutra biti ratifikovana demarkacija i da će se otvoriti put ka liberalizaciji viza. Zabrinjavajući je stav LDK, jer predstavnici LDK u Odboru za spoljne poslove nisu glasali", dodao je šef poslaničke grupe PDK Memli Krasniqi.

"Stav LDK je isti kao i prije dvije godine, ovaj sporazum je za dobrobit građana i evropsku perspektivu Kosova. Žao nam je što koalicija nema dovoljno glasova da zaključi ovaj sporazum. Sjednica je zakazana, a još uvijek nisu jedinstveni da kao vladajuća koalicija poguraju ovo važno pitanje. Drago mi je da su neke od partija shvatile da je sporazum u najboljem interesu građana i da konsoliduje državnost Kosova", izjavio je šef poslaničke grupe LDK Avdullah Hoti.

Nakon što su Hashim Thaçi i Filip Vujanović potpisali aneks ugovora koji garantuje da će se, ukoliko se pojave, novi dokazi uzeti u obzir, podršku sporazumu je najavila i Alijansa za budućnost Kosova, kao i Inicijativa za Kosovo. Svoj stav, međutim, nije promjenilo Samoopredjeljenje.

"Samoopredjeljenje se protivi ovom sporazumu, jer se njime krši teritorijalni integritet Kosova. Državna komisija, na čelu sa Shpejtimom Bulliqijem, pronašla je greške u izvještaju komisije koju je predvodio Murat Meha.To su činjenice koje bi poslanici na sutrašnjoj sjednici trebalo da imaju u vidu", naveo je šef poslaničke grupe Samoopredjeljenja Glauk Konjufca.

Šef poslaničke grupe Srpske liste nije prisustvovao sastanku predsjedništva, a u ranijim izjavama predstavnici ove liste su isticali da je za njih od demarkacije mnogo važnije pitanje formiranja Zajednice srpskih opština i da će o razgraničenju razmišljati kada započne osnivanje Zajednice.

Za usvajanje demarkacije potrebna je podrška 81 poslanika.

Siniša Kostić, RTK2