Predsjednik i njegova kancelarija za medije suprotno o medaljama

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi odbacio je kao netačne informacije koje je objavila njegova kancelarija za medije da je odlikovao više od 300 osoba predsjedničkom medaljom povodom desete godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Na stolu imam ne manje od 500 imena ličnosti i nacionalnih i međunarodnih organizacija koje su predložene ili su same sebe predložile za predsjedničku medalju povodom 10 godina nezavisnosti. Do sada sam razmotrio ne više od 20 prijedloga, od kojih sam 13 odbio i sedam usvojio. Ostale ću razmotriti u narednim danima", napisao je Thaçi na Facebooku.
Kancelarija za odnose sa medijima i javnošću u kabinetu predsjednika Kosova je samo dan prije obilježavanja desete godišnjice nezavisnosti medijima proslijedila i na internet stranici predsjednika objavila spisak osoba koje je Thaçi odlikovao predsjedničkom medaljom.
Nakon objavljivanja imena, neki su odbili odlikovanje.
Thaçi sada kaže da neke izjave pojedinaca nisu tačne i da niko ne može da odbije odlikovanje ako nije odlikovan.
"Razumem frustracije, ali prema mojim kriterijumima ne možeš biti odlikovan od strane države Srbije za doprinos dat za Jugoslaviju i Kosovu istovremeno", naveo je Thaçi odgovarajući na taj način na odbijanje akademika Rexhepa Qosje, koji je 70-ih godina prošlog vijeka odlikovan Sedmojulskom nagradom.
Pored Qosje odlikovanja su odbila i dvojica vrlo bliskih bivših saradnika kosovskog poredsjednika, Jakup Krasniqi, bivši predsjednik Skupštine Kosova i generalni sekretar PDK, na čijem je čelu bio Thaçi i Fatmir Limaj, aktuelni zamjenik premijera i bivši prvi potpredsjednik PDK.
Odlikovanje je juče odbio i Sulejman Selimi, bivši glavni komandant OVK i bivši kosovski ambasador u Albaniji.
Odlikovanje je odbio i publicista Veton Surroi, grupa "Koha", u vlasništvu porodice Surroi i Radio Slobodno Kosovo, glasilo bivše OVK i porodica preminulog generalnog direktora RTK Agima Zatriqija.
Thaçi je na Facebooku naveo i da će pri donošenju odluke o odlikovanju dosledno ostvarivati ustavne, zakonske i nacionalne kriterijume.
"Oni koji budu odbijeni neće dobiti javni odgovor, jer ne želim da ih povredim. Odlikovani će biti službeno obavješteni", napisao je Thaçi.
Kosovska javnost je u dilemi da li je objavljivanje imena odlikovanih na internet stranici predsjednika Kosova trebalo shvatiti kao službeno obavještenje ili je reakcija predsjednika Thaçija na Facebooku pokušaj da se smanji šteta koja mu se nanosi odbijanjem odlikovanja od nekada njegovih najbližih saradnika.