Istraga u toku

Policija Kosova saopštila je danas da istražuje prijeteće pismo koje se pojavilo danas u gradu na sjeveru - Zubinom Potoku.

U pismu koje je potpisala nepoznata grupa nazvana "Sjeverna armija" (Severna Armija) prijeti se nekim pripadnicima Kosovskih snaga bezbjednosti (KBS) i oni se pozivaju da napuste ovu instituciju.

"Svedoci smo težnji Šiptara iz Prištine da uključe Srbe iz Zubinog Potoka u vojsku OVK ili KFS - istu vojsku koja nam je ubijala decu, žene i starce širom Kosova", navodi se u pismu.

"Ne dozvolimo izrodima roda svoga koji su prihvatili ovaj poziv - da žive, rade i budu u Zubinom Potoku. Ne dozvolimo da im u tome pomaže opština Zubin Potok na čelu sa gradonačelnikom. Polomimo im kosti", stoji u ovom pismu.

U ovom pamfletu su imena sedam lokalnih Srba za koje se tvrdi da su dio KBS-a sa porukom na kraju.

"Vi vojnici, vidimo se vrlo brzo. Neće vas sačuvati ni opština, ni policija", rečeno je u pismu.



Ova prijetnja dolazi nekoliko mjeseci nakon što su domove dva srpska pripadnika KBS-a na sjeveru napale do sada nepoznate osobe. Premijer Ramush Haradinaj osudio je ovaj napad.

Iz Policije Kosova potvrdili su danas pismo i rekli da istražuju ovaj slučaj.

"Policija radi u tom pravcu. Obavjestili smo i tužioca. Pamfleti su pronađeni na nekoliko lokacija u Zubinom Potoku", rekao je za Kallxo.com zamjenik policijskog komandira za region Sjevera, Besim Hoti.

Portparol Ministarstva Kosovskih bezbjednosnih snaga, Ibrahim Shala, potvrdio je pamflete protiv srpskih pripadnika KBS-a na sjeveru.

"KBS je obavješten o tim porukama. Sada čekamo da se bezbjednosni organi bave ovim pitanjem", rekao je Shala za Kallxo.com.

Kako prenosi portal "KoSSev.info", prije nešto više od mjesec dana GI Srpska lista Zubin Potok oglasila se povodom, kako su tada saopštili, najave apliciranja pojedinih građana iz opštine Zubin Potok za angažovanje u Kosovskim bezbjednosnim snagama, odnosno "bivšoj UÇK".

"Svi oni Kolašinci koji budu probali da svoju budućnost potraže u instituciji 'vojske Kosova' naići će na žestok bojkot srpske zajednice. Znajući šta je u prošlosti Srbima radila UQK, i kakva je namjera KBS i buduće Vojske Kosova, napominjemo naše sugrađane i sunarodnike da će se i budućnosti ovim sramnim uklјučivanjem u pomenute institucije jasno odrediti prema svom rodu, prema srpskim žrtvama u prošlosti, ali i prema svojoj djeci, na koje će morati kao janičari da cijevi svojih pušaka, zaduženih od srpskih neprijatelјa, drže uperene upravo ka njima. Građani Kolašina će morati da pokažu svoju savjesnost, svjesnost i lojalnost jedinoj svojoj državi Srbiji, jedinom svom narodu srpskom i ova lica, ako se ne dozovu pameti, ignorisati na svakom koraku, po starom kolašinskom običaju izopštiti, ne zvati 'ni na radost ni na žalost', ni u 'crkvu ni u kafanu' - da se proglase nepoželјnim u svim javnim objektima i uopšte da svoj društveni život nastave tamo gdje su nesrećnom nakanom i pomračenim umom započeli", navela je GI Srpska lista u obavještenju građanima Zubinog Potoka.