Medalju desetogodišnjice nezavisnosti

Prema saopštenju objavljenom na sajtu Kancelarije predsjednika Kosova, dnevnik "Koha Ditore" je među medijima koje je g. Hashim Thaçi odlikovao sa "Medaljom desetogodišnjice nezavisnosti".

Dnevnik je u javnosti objavio zbog čega je odbio odlikovanje.

Dnevnik "Koha Ditore", kao nezavisni medij od svog osnivanja, skoro prije 21 godinu, imao je cilj i profesionalni standard istinitog izvještavanja o događajima i zbivanjima na Kosovu i o Kosovu. Imao je i ima pokušaja da u stvarnosti služi izgradnji jedne države koja će biti ne samo slobodna od okupatora i represije, već da bude u potpunosti demokratska, sa vladavinom prava, gdje su institucije u službi građana. Stoga, ne može prihvatiti odlikovanje od strane političara koji više od bilo koga na političkoj sceni zemlje simbolizira suprotnost ovih ciljeva.

U jednoj zemlji, koja redovno ulazi u političke krize, bezbjednosne ili ekonomske, zahvaljujući gnusnim igrama neodgovorne političke kaste - kao što je bio nedavni slučaj mitske drame o ukidanju Specijalnog suda - dnevnik ne može prihvatiti odlikovanje čovjeka koji je na čelu te političke kaste.

U jednoj zemlji u kojoj obični građani i dalje pate od međunarodne izolacije zbog korumpiranog sistema i političkih manipulatora, dnevnik ne može prihvatiti odlikovanje od političara koji se nalazi na vrhu tog trulog sistema ogrezlog u zemlji.

I, pogotovo u zemlji u kojoj se konstantno krši sloboda štampe, i nakon oslobođenja 1999. godine, čak i nakon proglašenja nezavisnosti 2008. godine, dnevnik ne može prihvatiti odlikovanje svevladajućeg lidera, koji je stalno bio na vrhu političke klase koja je pritiskala i ucjenjivala slobodu govora.

Redakcija se u svakom slučaju protivi da ocjenu rada i zasluge novina vrši neki političar. Mi ne prihvatamo da takvo nešto čini aktivni političar koji ima moć i koji, prema našim na stotine izvještaja na osnovu činjenica i dokaza, zloupotrebljava moć u kontinuitetu.

Odbijanje da primimo odlikovanje od takvog političara je jedini način da zaštitimo kredibilitet naših izvještaja, našeg rada i našeg imena.

Redakcija "Koha Ditore"