USONK nastavlja sa sindikalnim akcijama

Ujedinjeni sindikat obrazovanja i nauke Kosova (USONK) najavio je da će nastaviti sa sindikalnim akcijama, a za utorak je objavio da će se održati dvočasovni štrajk u svim obrazovnim institucijama.

USONK naglašava da će štrajk biti održan na prva dva časa prepodnevne smjene i prva dva časa poslijepodnevne smjene u svim školama na Kosovu, dok će univerziteti biti u štrajku od 10 do 12 sati.

"S obzirom da nakon jednočasovnog štrajka u cijelom obrazovnom sistemu, nije došlo do adekvatnog odraza Vlade Kosova spram zahtjeva zaposlenih u obrazovanju na Kosovu, USONK nastavlja sa sindikalnim akcijama, kao što je utvrđeno na vanrednom sastanku Upravnog vijeća. Dakle, u utorak, 20. februara, obrazovanje na Kosovu će biti u dvočasovnom štrajku", navodi se u saopštenju.

USONK navodi da Vijeća štrajka, koja su formirana na vrijeme, u školama i akademskim jedinicama će omogućiti održavanje dvočasovnog štrajka i obavještavaće opštinska Vijeća štrajka, odnosno Vijeće univerziteta, a ova vijeća će biti u kontaktu sa Centralnim vijećem koje je u štabu USONK-a.

"Bez obzira na pogrešne procjene našeg apela upućenog roditeljima od strane KMDLNJ-a i nekih pojedinaca, i danas se obraćamo roditeljima učenika apelom, ne da budu dio našeg štrajka, nego radi sigurnosti učenika da ne idu u školu za vrijeme trajanja štrajka, već da budu u školskim ustanovama kada počinje treći čas po rasporedu. Podsjećamo vas da kada štrajk traje nema nastave", navodi se u saopštenju USONK-a.

/Telegrafi/