Zastavu zovu

Nacionalna junakinja je judašica Majlinda Kelmendi, osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Riju 2016., prve u kosovskoj historiji.

Kosovo, koje u subotu slavi desetu godišnjicu neovisnosti, ima zastavu za koju niko ne mari, čak četiri telefonska pozivna broja i ponosi se osvajačicom zlatne olimpijske medalje.

Na službenoj kosovskoj zastavi obris je teritorija te države i šest žutih zvijezda, koje predstavljaju šest etničkih skupina, na plavoj podlozi. Kosovski Albanci, uvjereni da im je takvu zastavu nametnula međunarodna zajednica, zovu je peškirom.

Zastava koja se posvuda vijori je ona albanska, s dvoglavim orlom na crvenoj podlozi. Vidjeti se mogu i brojne američke zastave u znak zahvalnosti za presudnu ulogu Sjedinjenih Država u stjecanju nezavisnosti.

U područjima sa srpskom većinom "peškira" nema nigdje, ondje dominira srpska zastava.

Zbog srpskog protivljenja kosovskoj nezavisnosti, zemlja ima četiri telefonska pozivna broja. Srpski +381 za fiksne linije, te monegaški +377 i slovenski +386 za mobilnu telefoniju.

Kosovu je nakon postizanja dogovora s Beogradom odobren njegov broj +383, koji će biti potpuno operativan do kraja godine.

Nacionalna junakinja je judašica Majlinda Kelmendi, osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Riju 2016., prve u kosovskoj historiji.

Kosovo se koristi sportom kao diplomatskim oruđem i na nezadovoljstvo Srbije od 2014. član je Međunarodnog olimpijskog odbora.

Prošle su sedmice Kosovari ponosno poslali svog jedinog natjecatelja, skijaša Albina Tahrija na ZOI u Pjongčangu. Oko 700.000 kosovskih Albanaca živi u inostranstvu, većinom u Švicarskoj i Njemačkoj.

Dijaspora je toliko moćna da ima i svoje ministarstvo. U prvih deset mjeseci 2017. iz dijaspore je na Kosovo stiglo 620 miliona eura, što je neizostavan doprinos funkcioniranju zemlje.

Oko 95 posto kosovskih Albanaca su muslimani, ali jedna od najvećih rimokatoličkih crkava na Balkanu nalazi se u središtu Prištine. Posvećena svetoj Majci Terezi, crkva je simbol zahvalnosti Zapadu za stečenu neovisnost.

dnevnik.hr