Ministar pravde Kosova

Ministar pravde Kosova Abelard Tahiri ocijenio je da je inicijativa za izradu zakona o amnestiji koju je pokrenula grupa poslanika Skupštine Kosova u suštini pokušaj legitimisanja nasilja u parlamentu.

Tahiri je u tekstu na Facebooku naveo da je to pokušaj legitimisanja korišćenja suzavca na sjednicama Skupštine Kosova.
"Ova inicijativa ima za cilj da se onemogući krivično gonjenje za određene osobe koje imaju ličnu krivičnu odgovornost za djela za koja se vodi istraga i za jedan dio koji je osuđen", napisao je Tahiri.
On je naveo da je u vezi s tim zakonom napisao negativno mišljenje i dodao da će se i lično angažovati da inicijativa ne dobije podršku.
"Prijedlog zakona ima za cilj da uspostavi praksu bez presedana do sada i kao takva dovodi u pitanje princip jednakosti pred zakonom za sve građane i još više od toga ugrožava napore i zajedničko angažovanje za jačanje institucija i konsolidaciju pravde i pravnu državu", ocijenio je Tahiri.
U mišljenju koje je dostavljeno Vladi Kosova, prema Tahiriju, ta inicijativa je nazadovanje za pravni poredak i na tim osnovama on će se angažovati da inicijativa kao takva ne dobije podršku.
Do incijative poslanika je došlo poslije nekoliko izjava premijera Kosova Ramusha Haradinaja da se pronađe rješenje koje će omogućiti da se prekinu postupci za poslanike Skupštine Kosova zbog korišćenja suzavca u suprotstavljanju usvajanju zakona o demarkaciji granične linije s Crnom Gorom i stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom.