Pitanje mita ili državnih simbola

Uoči desete godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, u Prištini se vodi polemika o albanskoj zastavi koja se nalazi na jednom od kružnih tokova na ulazu u grad, sa glavnog magistralnog puta, a koja je prije nekoliko godina zamjenila kosovsku zastavu, dolaskom Shpenda Ahmetija iz pokreta Samoopredeljenje na mjesto gradonačelnika.

Na društvenoj mreži Facebook organizovan je događaj u kojem se zahtjeva da se na taj kružni tok, uoči 17. februara, vrati zastava Republike Kosova.
"Nismo protiv albanske zastave, koja ima simboliku za cijeli naš narod, ali povodom praznika – 17. februara, desete godišnjice od proglašenja nezavisnosti, od opštine i od gradonačelnika Shpenda Ahmetija, tražimo da se postavi zastava nezavisnosti, zastava Republike Kosova“, naveli su na pomenutom događaju na Facebooku, za koji je zainteresovano preko 1.500 osoba.
U komentarima onih koji su podržali tu inicijativu, navodi se da se niko ne suprostavlja albanskoj zastavi, već da se pored nje treba podignuti i kosovska zastava radi poštovanja.
"Ukoliko ne volimo i ne poštujemo sebe, onda ne možemo da očekujemo da nas vole i poštuju drugi", napisao je Ibrahim Krasniqi.
"Kosovo će postati onakvo kakvim Kosovari žele da postane. Isto je i sa zastavom. Ona će se poštovati od drugih onda kada za Kosovare bude razumljivo da poštuju svoju zastavu“, napisao je Dukagjin Alimusaj.
Gradonačelnik Prištine, Shpend Ahmeti, ubrzo se oglasio na istoj društvenoj mreži navodeći da se postavljanje državnih simbola reguliše Zakonom o državnim simbolima i Zakonom o državnom protokolu čiji je zadatak da reaguje u ovakvim slučajevima tokom državnih praznika.
"Vjerujem da se zna da je 10. godišnjica državni događaj", dodao je on.