Ideja o podjeli Kosova mrtva

Thaçi je na konferenciji za novinare u Prištini, nakon susreta sa slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom, rekao da "ideje o podjeli Kosova ne doprinose miru ni stabilnosti kosovskih institucija".

On je potvrdio da ideja o podjeli teritorije Kosova postoji i da to nije ništa novo, ali je ona, kazao je, destabilujuća i štetna za Prištinu.
"Ta ideja je mrtva. Bilo je ideja o podjeli i ranije, ali sam bio jasan, poštovanje teritorijalnog integriteta je veoma važno", rekao je Thaçi, prenela je Gazeta Express.
Thaçi je rekao i da su "inicijatori te ideje nedavno opet prijetili da će u potpunosti izolovati zemlje".
"Ustav i Deklaracija o nezavisnosti Kosova su Biblija i Kuran", naveo je Thaçi.
Govoreći o umješanosti Albanije i premijera Edija Rame u ideju o podjeli Kosova, odnosno razmjeni teritorije, Thaçi je naglasio da su takve insinuacije pogrešne.
"Kosovo je suverena zemlja i odlučuje samostalno. Ko misli da razgovaramo o Kosovu preko Albanije, pogrešio je", rekao je Thaçi, prenosi Express.
Inače, direktor ovog portala Berat Buzhala je juče na svojoj Facebook stranici, između ostalog, napisao da su "Hashim Thaçi, Edi Rama i Ali Ahmeti (lider najveće albanske stranke u Makedoniji) u Tirani razgovarali o podjeli Kosova".