Neplaćanje obaveza

Opština Prizren rizikuje da izgubi oko 50 miliona eura kao rezultat propusta u izvršenju svojih obaveza tokom realizovanih projekata u zadnjih 10 godina.

Tokom vladavine Ramadana Muje, 3.500 različitih subjekata tužilo je opštinu zbog neisplaćenih dugovanja, izvještava KTV.

Većina njih se odnosi na neostvarena civilna prava.

Propust izvršenja finansijskih obaveza ili djelimične otplate dugova kompanijama koje su završile radove, neplaćanje građanima kojima je eksproprisano zemljište i zanemarivanje odluka Ministarstva obrazovanja da odobri isplatu tri jubilarne plate prosvjetnim radnicima koji su otišli u penziju, neke su od tužbi upućene na adresu opštine.

Mytaher Haskuka, novi predsjednik opštine Prizren, je ovo okarakterisao kao loše upravljanje.

U roku od godinu dana, ukupni budžet opštine dostiže iznos od 44 miliona eura. Civilno društvo ipak ima dilemu da li je ova utvrđena suma dugovanja tačna. Prema riječima Naima Cahanija iz KDI-a da "kako bi dobili realnu sliku štete, treba oformiti jedan sveobuhvatan organ".

Haskuka je najavio da će podići tužbu Osnovnom tužilaštvu u Prizrenu protiv odgovornih zvaničnika, uključujući i bivšeg predsjednika Ramadana Muje ako slučajevi okončaju na štetu opštine Prizren.  

Niko iz Demokratske partije Kosova (PDK), ogranak u Prizrenu, koji su bili dio vlasti, nije dao nikakav odgovor po ovom pitanju.