Ramush Haradinaj protiv ove ideje

Nakon prijedloga Austrije da sjever Kosova dobije autonomiju, analitičar Berat Buzhala tvrdi da su Hashim Thaçi, Edi Rama i Ali Ahmeti, razgovarali o podjeli Kosova.

Buzhala je na svom profilu na Facebooku napisao da između tri lidera postoji "sporazum koji će promjeniti granice Kosova".



Buzhala tvrdi da su predsjednik Kosova Thaçi, albanski premijer Rama i lider albanske partije DUI u Makedoniji Ahmeti, o podjeli Kosova razgovarali u Tirani.

"Takav scenario, međutim, neće promjeniti granice drugih država, već samo granica Kosova", naveo je Buzhala.

Inače, prema pisanju lista "Gazete express", u priču o podjeli Kosova je navodno uključena i Grčka, odnosno podržava je šef grčke diplomatije Nikos Kocijas. List piše još i da se Thaçi u nalazi Briselu na skupu posvećenom podjeli Kosova.

"Niko u kosovskom predsjedništvu nije govorio o tome gdje je danas Hashim Thaçi. Samo su potvrdili da će sutra biti na Kosovu, gdje će sastati sa slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom", navodi ovaj medij.

"Gazeta express" piše i da je premijer Ramush Haradinaj protiv ideje o podjeli Kosova. Savjetnik premijera Avni Arifi rekao je da šef vlade nikada nije bio deo takvih razgovora.

"Neistinito je, zlonamerno i suludo razmišljati o učešću Haradinaja u takvim razgovorima", rekao je Arifi, a prenela "Koha ditore".

Taj list, međutim, dodaje da je ideja koju su poslije rata na Kosovu proklamovali visoki srpski zvaničnici ponovo aktuelizovana i u diskursima evropskih političara.