Scenario iz Beograda

Vlada Kosova smatra zlonamernim ideje o podjeli Kosova i isključuje svaku mogućnost njenog uključivanja u taj scenario, preneo je list Koha ditore.

List dodaje da je ideja koju su poslije rata na Kosovu proklamovali visoki srpski zvaničnici ponovo aktualizovana i u diskursima evropskih političara.
Šef pregovaračke delegacije Kosova Avni Arifi je za Koha ditore kategorički odbacio mogućnost da premijer Kosova Ramush Haradinaj bude dio diskusija o podjeli Kosova.
"Razumjemo ideje Beograda. U posljednjih 20 godina nisu imali ni jednu dobru ideju o regionu, takva je i ova posljednja o razmjeni teritorija. Ako žele da dijele Srbiju, to je onda njihov problem, ali Kosovo nema teritorije niti da daje niti da je razmjenjuje", izjavio je Arifi.
On je odbacio kao zlonamjerne i neistinite sumnje da je kosovski premijer dio bilo kakvih razgovora o podjeli Kosova.
Premijer Kosova je u intervju za njemački "Tagesspiegel" rekao da mirovni sporazum izuzetno značajan za dve zemlje.
"Skoro dvije dekade od kada je završen rat, vrijeme je da Kosovo i njeni građani imaju jasnu perspektivu", kazao je Haradinaj.
Prištinski mediji su krajem prošle nedjelje pisali o ideji razmene teritorija i podvukli da ta ideja ima podršku predsjednika Kosova Hashima Thacija i premijera Albanije Edija Rame.
Dnevnik je o tim pitanjima tražio odgovor kabineta kosovskog predsednika, ali ga nije dobio.