Kvalitet života građana čak se i pogoršao

Na Kosovu se danas ne živi bolje nego 2008. godine, kada je proglašena nezavisnost, integracija Sjevera neodrživa je na način na koji se trenutno sprovodi, Srbi i Albanci sarađuju onoliko koliko im je u interesu — poruke su sa debate „Društveno-politički tokovi na Kosovu 2008-2018“.

Govorili su Shpetim Gashi iz Savjeta za inkluzivno upravljanje i novinar Željko Tvrdišić. Iako nisu optimisti da će se u narednim godinama poboljšati kvalitet života građana na Kosovu, ne očekuju da će u narednom periodu biti većih tenzija među zajednicama, prenosi portal "Sputnik.rs".

"Albanci na Kosovu danas žive u realnosti. Ništa se nije promjenilo od 2008. godine, nezaposlenost je i dalje 35 odsto, društveni bruto proizvod ne raste, ne postoji kvalitetna administracija“, smatra Shpetim Gashi.

Govoreći o odnosima Srba i Albanaca u 2018, Gashi tvrdi da su oni bolji nego što su bili prije deset godina, ali i da je pomirenje proces za koji je potrebno vrijeme.

"Mislim da Srbi i Albanci moraju da se dogovore, da Albanci nađu način da Kosovo bude država i za Srbe", kaže on.

Sa druge strane, o odnosima Srba i Albanaca, Željko Tvrdišić navodi:

"Srbi i Albanci sarađuju onoliko koliko im je interes"

Tvrdišić je govorio i o iseljavanju Srba u proteklih deset godina:

"Srba je sve manje u urbanim sredinama. Nisam siguran da ima više Srba u Prištini nego što ih je bilo 2008, ne mislim da ih u Prizrenu ima više nego što je bilo ranije. I to je problem, sve manje je Srba na Kosovu."

Smatra i da su promjene na Sjeveru Kosova počele da se dešavaju 2013. godine nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, ali se, ocjenjuje, kvalitet života građana čak i pogoršao.

"Ono što su problemi posljednjih godina je visok stepen nezaposlenosti i siromaštva. Ne vidim način na koji će se to brzo riješiti, trebaće dosta vremena", navodi Tvrdišić.

Govoreći o Briselskom procesu, panelisti su se složili da je integracija Sjevera u kosovsko društvo "neodrživa na način na koji se trenutno sprovodi".

"Ja mislim da nije održiva ova integracija na način na koji je izvedeno do sada. Imali smo izbore i gradonačelnike, ali nema administracije koja može normalno da funkcioniše", kaže Gashi.

Učesnici debate govorili su i o početku rada Specijalnog suda, kao i o očekivanjima kada je u pitanju potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine u procesu evropskih integracija Srbije.