Iako nije uobičajeno, ali...

Kosovo je dostavilo uslove Evropskoj uniji. Iako nije uobičajeno, Enver Hoxhaj, tokom njegove posjete Strazburu, u Francuskoj, nije oklijevao da kaže zvaničnicima EU da dijalog sa Srbijom zavisi samo od liberalizacije viznog režima. Hoxhaj je nastavak dijaloga nazvao besmislenim ukoliko vize ne budu ukinute.

Enver Hoxhaj je u posjeti Strazburu, u Francuskoj, gdje je održao brojne sastanke sa članovima Evropskog parlamenta. Tokom razgovora sa evropskim parlamentarcima, Hoxhaj je izjavio da dijalog sa Srbijom zavisi od liberalizacije viza za Kosovo, piše portal "GazetaExpress", prenosi portal "Kossev.info".

On se sastao sa predsjednikom Komiteta za spoljne poslove (AFET), Davidom McAllisterom, kojem se zahvalio za podršku Kosovu u vezi sa liberalizacijom viznog režima, dok je zatražio njegovu podršku kako bi, nakon što Kosovo obavi svoje unutrašnje zadatke, kreirao momentum unutar Evropskog parlamenta za odobrenje liberalizacije viznog režima građanima Kosova u roku 2018. godine.

Na ovu temu, Hoxhaj je razgovarao i sa velikom pobornicom vizne liberalizacije za građane Kosova, Tanjom Fajon, kao i slovačkim europoslanikom, Eduardom Kukanom.

"Imao sam sastanak sa velikim pobornikom Kosova u Evropskom parlamentu, predsjednikom Odbora za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu, Davidom McAllisterom, sa evropskom poslanicom Tanjom Fajon i evropskim poslanikom iz Slovačke, Eduardom Kukanom. Tražio sam njihovu podršku u procesu liberalizacije viznog režima za građane Kosova, jer to  podrazumijeva individualnu integraciju svakog građanina Kosova u Evropsku uniju, i to je osnovno pravo građana da se slobodno kreću u Evropi," rekao je Hoxhaj.

Hoxhaj je rekao da ukoliko ne dođe do liberalizacije viza za Kosovo da nastavak dijaloga sa Srbijom ne bi više imao smisla.

"Ako je Srbija višestruko nagrađena, zbog dijaloga sa Kosovom i Kosovo treba da bude nagrađeno na uravnotežen način u tom pogledu. Stoga, ako Kosovo ne dobije liberalizaciju viza, nakon što bude obavilo svoje zadatke u 2018., ovaj dijalog će izgubiti smisao i to ne samo u političkom planu, nego i u pogledu podrške građana", rekao je Hoxhaj.

Hoxhaj je imao sastanak i sa predsjednikom Venecijanske komisije, Giannijem Buquicchiom, i generalnim sekretarom ove komisije, sa kojim je razgovarao o saradnji Kosova sa ovom komisijom.