Zamjenik premijera Kosova

Zamjenik premijera Kosova Enver Hoxhaj, održao je govor poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu gdje je okrivio nedostatak jedinstva u EU za položaj Kosova u novoj Strategiji proširenja EU na Zapadni Balkan.

Hoxhaj je između ostalog rekao i da je "nezamislivo da pet zemalja EU ni posle 10 godina nije priznalo nezavisnost Kosova". Agenda protiv međunarodnog priznanja Kosova je agenda Rusije i apsurdno je da u 2018. godini države EU nisu naišle na zajednički jezik na Kosovu. On je takođe optužio Beograd da je blokirao članstvo Prištine u UN uz podršku Rusije.

"Osim opstrukcija na međunarodnom planu, mnogo puta je dokazano kako je Srbija uvijek pronalazila način da se miješa u unutrašnje poslove Kosova kako bi izazvala destabilizaciju", izjavio je Hoxhaj.

U Strategiji EU za proširenje na Zapadni Balkan konstantvovano je da Kosovo "ima mogućnost za održiv napredak kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i napredak ka evropskom putu kada to dozvole objektivne mogučnosti", čime je zapravo uvažena pozicija Španije da Kosovo ne može dalje, jer ga ne priznaju sve članice Unije.