Od 2016. preminulo osam srčanih bolesnika

Osam srčanih bolesnika nije uspjelo da dočeka medicinski tretman, umrli su prije nego što je na njih stigao red. Radi se o pacijentima koji su na listi čekanja od 2016. godine na Klinici za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Kosova.

Ova lista ostaje duga, kažu kardiolozi, prema kojima su za pacijente koji su preminuli saznali od članova njihovih porodica.

U ovoj klinici trenutno ima oko 70 pacijenata koji i dalje čekaju na medicinske usluge, kaže kardiolog Tefik Bekteshi.

"Iako postoji lista čekanja, ova lista je znatno smanjena nakon nabavke potrebnih materijala za rad, bez obzira na činjenicu da je prije nekog vremena, ova lista imala 1.502 pacijenta na čekanju", rekao je on.

"Ljudi koji su umrli i koji su bili na listi čekanja su osam pacijenata. Radi se o listi koja je od 2016. godine. Smrti su bile različite i nismo upoznati sa uzrocima, te ne bih želio komentarisati", rekao je Bekteshi.

Inače, na Klinici za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Kosova, postoji samo jedna sala za sve ove pacijente koji traže pomoć.

Jedan aparat za angiografiju, koji već dvije godine nije dopremljen iz Austrije, iako je kupljen za Univerzitetsko klinički centar Kosova, nije došao na mjesto gdje je preko potreban.

Bekteshi naglašava činjenicu da će se ovim aparatom, još više smanjiti spisak čekanja pacijenata koji su na listi.

Kaže da sa takvom aparaturom, kosovski pacijenti ne bi više čekali na ugradnju stenta, i ne bi odlazili u inostranstvo radi lečenja od bolesti srca.

"Kupljen je na osnovu niskog austrijskog kredita i ovaj aparat čeka mjesto gdje će biti postavljen. Komisija je već odredila mjesto, ali problem je što je kompanija 'Philips' tražila neke stvari koje su neophodne za pravilno funkcionisanje. Stoga, ne znam zašto se dopremanje ne realizuje, i mislim da je to od nacionalnog interesa", rekao je Bekteshi.

U međuvremenu, ministar zdravlja u Vladi Kosova Uran Ismaili kaže da postoji veliki broj klinika u kojima pacijenti čekaju. Ali, prema njegovim riječima, trenutno se radi na tome da usluge budu što efikasnije. On takođe pominje aparat za angiografiju, za koji obećava da će biti dopremljen na Kosovu u roku od tri mjeseca.

"Već smo započeli 24-časovnu uslugu na Invazivnoj kardiologiji, tako da hitni slučajevi, kao što je akutni infarkt i stent bude urađen odmah. Ovo odražava da hitni slučajevi budu izvršeni tokom 24 sata. Ovo spašava život", ističe Ismaili.

"Angiograf nije došao već dvije godine, ali smo pokrenuli početak rada i vjerujem da će u roku od dva do tri mjeseca biti dopremljen na Kosovu i da će biti okončana i lista čekanja", rekao je Ismaili.

Kardiohirurg Fatos Kojqiqi, s druge strane, za Radio Slobodna Evropa kaže da je lista čekanja za bolesti srca je najveći apsurd koji se može desiti na Kosovu. Ova situacija, prema njegovim riječima, dovodi do smrti pacijenata sa ove liste, bez dobijanja zdravstvenih usluga.

"Trenutno postoje dva istinska centra za kardiohirurgiju na Kosovu, od kojih je jedan Univerzitetsko klinički centar Kosova. Dobro je što pacijenti ne odlaze tražiti usluge u inostranstvu. Ali nezadovoljan sam listama čekanja, jer niko ne računa na to da li pacijent umre bez primljene usluge", rekao je on.

"Pacijenti sa srčanim oboljenjima umiru, to je normalno. Ali ne ako umru bez dobijanja usluga. Da bude na listi čekanja i da umre, ovo je neprihvatljivo", kaže Kojqiqi.

U međuvremenu, pacijenti sa srčanim oboljenjima pokušavaju da se uspostave kriterijumi za koje se bolesti treba čekati.

M.K. 56-godišnjak, sa liste čekanja, kaže da bi trebala postojati procjena, jer ne mogu svi pacijenti čekati isto, jer to zavisi od prirode bolesti.

"Nije neophodno da pacijenti sa srčanim oboljenjima čekaju više od dva mjeseca zbog prirode bolesti. Mislim da bi ovo trebalo biti kriterijum", rekao je M.K.

Međutim, 24-satni servis za bolesti srca je počeo sa operativnim radom na Klinici za kardiologiju Univerzitetsko kliničkog centra Kosova 2014. godine, ali je takva usluga prekinuta zbog sabotiranja ove 24-satne usluge od strane nekoliko doktora kardiologakojiu su tu upošljeni.