Crna Gora spremna da pomogne

Jedan od najznačajnijih poznavalaca kosovskih prilika, uticajni poslanik Alternative Ilir Deda je izjavio da je optimista da će se u Skupštini Kosova ratifikovati sporazum o demarkaciji granice s Crnom Gorom.

Deda je sinoć izjavio za KTV da ga je zamjenik premijera Fatmir Limaj obavjestio o inicijativi da se postigne sporazum s Crnom Gorom i da, ukoliko budu utvrđene greške u sporazumu, može da se ponovo pregovara o demarkaciji.
"Na zahtjev zamenika premijera Fatmira Limaja smo se danas službeno sreli. Informisao me je o svojoj inicijativi za razgovore sa Crnom Gorom, i ja sam za to da mu se da prostor za to. Rekao mi je da je Crna Gora spremna da pomogne Kosovu da usvoji demarkaciju. Ako sve bude išlo kako sam informisan, vjerujem da će svi u Skupštini glasati za sporazum o demarkaciji", kazao je Deda.
On je naglasio da demarkacija nikako ne smije da se obori u Skupštini.
"Ideja je da se usvoji uz garancije. Mnogo je mogućnosti da dve vlade daju garancije, da se obavežu, opredele ili bilo što drugo, samo da demarkacija ide dalje", kazao je Deda.
On je istkao da, ukoliko Kosovo želi da tokom ove godine dobije liberalizaciju viza za EU, demarkacija treba da bude ratifikovana tokom februara, u suprotnom liberalizacije neće biti ni iduće, 2019. godine.
Govoreći o razgovorima o normalizaciji odnosa sa Srbijom, Deda je rekao da za to treba obezbediti  konsenzus svih političkih subjekata.
"Da bismo bili ozbiljni, i da Kosovo dobije sedište u UN, i okončaju se problemi sa Srbijom, potrebno je da imamo konsenzus. Konsenzus je da se utvrdi strategija, jedna pregovaračka ekipa, da se utvrdi koja su najvažnija pitanja, koja su druga pitanja", rekao je on. 
Deda je uz to kazao i da, "kada dođe do hapšenja od strane Specijalnog suda, treba da budemo dostojanstveni i moralno superiorni u razgovorima sa Srbijom. Mi imamo moralnu superiornost kada se zahteva otvaranje masovnih grobnica, kada zahtevamo povratak penzija građana Kosova".
Deda je međutim rekao da nije siguran da su lideri kosovskih političkih stranaka odustali od pokušaja ukidanja Specijalnog suda.
On je ocijenio da je Strategija Evropske unije za Zapadni Balkan utvrdila finalni put zemalja Balkana za učlanjenje kojim je "prebacila loptu" na zemlje regiona i njihove narode.
Deda, uticajni poslanik u Skupštini Kosova, rekao je da je za Kosovo značajno da postigne sporazum o normalizaciji odnosa sa Beogradom.
"Za Kosovo je značajno da se do 2020. ili 2021. okonča demarkacija (razgraničenje) sa Srbijom i da se do kraja postigne sporazum o normalizaciji odnosa, kako bi zaustavilo suprotstavljanje Španije. Na osnovu sporazuma koji treba da postignemo sa Srbijom, niko ne treba da dovodi u pitanje državnost Kosova", kazao je Deda za prištinsku KTV.
Deda je dodao da je to teško postići sa Vladom koja "prenebregava obaveze".
"Kosovo je u historijskom trenutku, ali ne sa ovom Vladom. Možemo da brzo napredujemo, ali za to nam je na sledećim izborima potrebna podrška naroda. Ovi koji su na vlasti, ne vode Kosovo u Evropu. Potrebni su drugi ljudi da vrate kredibilnost zemlji", kazao je Deda. 
On je dodao da je Kosovo imalo 22 prioriteta do 2018, a da su ispunjena samo dva.
"Znači izostao je uspjeh. Da smo demarkaciju (granice s Crnom Gorom) rješili 2015-2016. godine, danas bismo bili bez viza. Da smo se pridržavali obaveza, imali bismo približni datum za kandidaturu za EU. Ali mi smo sebe blokirali i otvorili nova pitanja, kao ovo o Specijalnom sudu. Imamo rukovodstvo koje proizvodi krizu, koje ne donosi ni jedan pozitivan rezultat", rekao je Deda.