Ambasade SAD-a, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije u Prištini pozivaju lidere Kosova da održe svoju riječ.

U decembru prošle godine dio zastupnika u Skupštini Kosova pokušao je izmijeniti zakon o Specijalnom suduAl Jazeera
Predstavnici pet zapadnih zemalja pozdravili su izjave kosovskih političkih lidera o povlačenju ideje o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu.
U saopćenju ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije u Prištini lideri Kosova se pozivaju da “održe svoju riječ, a sve kosovske institucije da ispoštuju svoje obaveze”, prenosi AP.
Agencija AP podsjeća da je u decembru prošle godine dio poslanika u Skupštini Kosova pokušao izmijeniti zakon o Specijalnom sudu.
Predsjednik Kosova Hashim Thaci ponovo je prije nekoliko dana rekao da je pitanje Specijalnog suda za ratne zločine zatvoreno 2015.. godine, kada je Skupština Kosova usvojila Zakon o osnivanju ovog suda, prenose prištinski mediji.

Delawiejevo upozorenje

"Ovo pitanje je zatvoreno još u ljeto 2015. godine, a galama koja se kasnije podigla bila je nepotrebna i bez uticaja", rekao je Thaci.
Kako je ranije pisala GazetaExpress, premijer Kosova Ramush Haradinaj je podršku inicijativi za ukidanje Specijalnog suda povukao pod pritiskom ambasadora zemalja Kvinte, posebno američko ambasadora Grega Delawieja, koji je u posljednjem upozorenju upućenom Haradinaju, Thaciju i predsjedniku Skupštine Kadri Veseliju poručio da će se u suprotnom suočiti sa ozbiljnim posljedicama.
Od podrške inicijativi za ukidanje Specijalnog suda prvo je odustao Veseli, koji je, kao predsjednik parlamenta, tu inicijativu proslijedio Vladi na mišljenje.