Problemi iz bošnjačkih sredina na redovnoj sjednici

Zbog odustva premijera Ramusha Haradinaja za narednu sjednicu odložena je interpelacija u Skupštini Kosova povodom povećanja plata iz budžeta. Odložena je i skupštinska raprava na zahtjev poslanika Kujtima Shale, a u vezi sa izvještajem o sto dana rada Vlade. Na redovnoj sjednici bilo je riječi i o klizištu u selu Nebregošte, ali i izgradnji hidroelektrane na Bistrici u regionu Župe.

Na sjednici koja je u toku poslanica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani komentarisala je Strategiju Evropske unije za proširenje zemalja Zapadnog Balkana. Osmani je kazala da je najbolja vijest u toj Strategiji to što će se spiječiti da jedna država Zapadnog Balkana blokira drugu na putu ka članstvu.

“Tokom proteklih nekoliko mjeseci kosovsko rukovodstvo je nažalost dovelo u pitanje stratešku orijentaciju koju Kosovo ima već nekoliko decenija. Oni se neprestano suočavaju sa EU i SAD-om ignorišući saradnju i preduzimajući štetne inicijative. Lideri koji su danas na vlasti dali su razloge zemljama EU da misle da Kosovo ne zaslužuje njihovu podršku”, kazala je Osmani.

Poslanik Samooredjeljenja Rexhep Selimi pozvao je na smjenu svih odgovornih za posljednja dešavanja u Policijskom inspektoratu. Kritika je bilo i zbog večere koju je prošle nedjelje u svojoj vili organizovao ministar unutrašnjih poslova Behgjet Pacolli.

Na današnjoj sjednici riječi je bilo i o izgradnji hidroelektrane na Bistrici, ali i o klizištu u selu Nebregošte u opštini Prizren.

“Veliko klizište u selu Nebregošte ugrožava sigurnost naših mještana. Opština i nadležna odjeljenja izašli su nam u susret, ali njihovi budžeti su mali. Zbog toga nam je potrebna podrška Vlade i Ministrastva infrastrukture”, istakla je poslanica Nove demokratske stranke Emilija Redžepi.
 
“Ovog puta sam ovdje da podjelim moju brigu kao poslanika i svih Bošnjaka oko aktivnosti u cilju izgradnje hidrocentrale. Izgradnja ovakvih hidrocentrala na malim rijekama poput Bistrice, koja prolazi kroz Župu, može da donese više štete nego koristi. Župa je tako locirana da su pored rijeke sve kuće, imamo škole i groblja u blizini i to će naneti veliku štetu jer je Župa planirana da bude turističko mjesto”, kazala je Duda Balje, ispred poslaničke grupe 6+.

Poslanici su postavljali i pitanja prisutnim članovima Vlade. Jedno od njih došlo je od poslanika Samoopredjeljenja Sami Kurteshija povodom zahtjeva porodice preminulog aktiviste ovog pokreta Astrita Deharija da se u slučaju njegove smrti obavi međunarodna istraga.

Aleksandra Zdravković, RTK2