Ne poštuju protokol

Trojica kosovskih lidera, Hashim Thaçi, Kadri Veseli i Ramush Haradinaj, ponovo su se našli na udaru djela medija na Kosovu zbog kršenja "državnog protokola".

List Zëri piše da Thaçi, Haradinaj i Veseli ne poštuju protokol s obzirom na to da u tom dokumentu piše da oni ne mogu istovremeno biti na putu van Kosova.

Predsjednik Thaçi je, međutim, već otputovao u SAD, gdje će prisustvovati tradicionalnom Molitvenom doručku, predsjedavajući parlamenta Veseli boravi u Hrvatskoj, a Haradinaj, koji je nakon odustajanja od podrške iniciijativi za ukidanje Specijalnog suda za zločine, dobio je američku vizu i, navodi list, "na ivici" je da i on otputuje u Vašington, piše Zëri.

List podsjeća da "Zakon o državnom protokolu" precizno piše da "trojica lidera ne mogu istovremeno biti u inostranstvu".

Tim protokolom je, kako se navodi, precizno utvrđeno da mora postojati koordinacija između trojice lidera, predsjednika, premijera i predsjednika Skupštine, kada je riječ o službenim putovanjima.

"Posjete su koordinisane tako da njih trojica ne mogu istovremeno biti u inostranstvu", navodi se u "članu 19 Zakona o državnom protokolu", a nepoštovanje tog dokumenta smatra se neodgovornošću lidera, piše Zëri.