Oda e burrave

Jedna fotografija sa večere iz rezidencije Behgjeta Pacollija, gdje se u nedjelju uveče okupio državni vrh - predsjednik zemlje, predsjednik Skupštine, premijer, te ministri Vlade Kosova - pokazala je prije svega koliko Kosovom rukovode muškarci.

Kako su zvaničnici rekli, u pitanju je bila nezvanična večera. Ubrzo nakon što je slika sa večere objavljena u medijima, na socijalnim mrežama krenule su i prve reakcije. Najprije one kako na Kosovu i dalje vlada mentalitet donošenja važnih odluka u 'odama' (Oda e burrave - Soba za muška sijela, op.a.), te potom ocjene o nedostatku žena na rukovodećim mjestima.
Na slici se vidi kako za stolom sjede 22 muškarca i jedna žena – ministarka prostornog planiranja Albena Reshitaj. Osim nje, u kosovskoj vladi na ministarskoj poziciji je još samo jedna žena, Dhurata Hoxha, u Ministarstvu evropskih integracija.
Reshitaj u izjavi za RSE kaže da se radilo o nezvaničnoj večeri u organizaciji zamjenika premijera Behgjeta Pacollija i da nije bilo u planu da se o nečemu posebno govori. A na pitanje kako se osjećala kao jedina žena među kolegama, odgovara:
"Nije bilo nekog posebnog osjećanja, dobrog ili lošeg, ali nije u redu da se u jednom vladinom kabinetu nalaze samo dvije žene, posebno ako se uzme u obzir da na Kosovu ima dosta žena koje su spremne da doprinesu politici. Prema tome, smatram da je u pitanju slabost našeg društva i da je potrebno da dođe do promjene društvenog razmišljanja kada je u pitanju ženski rod", kaže Reshitaj.
Kosovski analitičar Imer Mushkolaj kaže da kosovska politika još ne može da pobjegne od sindroma 'ode' kao institucije, te umjesto da se takvi sastanci dešavaju u institucijama, političari biraju privatnu rezidenciju jednog političara kako bi razgovarali o državnim pitanjima.
"Ne vjerujem da su se skupili da razgovaraju o nečem privatnom. To govori jako puno o načinu razmišljanja tih ljudi koji su na vlasti i koji većinu odluka donose u neformalnim objektima i na nezvaničan način", komentariše Mushkolaj.
On dodaje i da prisustvo samo jedne žene govori da na Kosovu odluke donose muškarci, dok se žene uglavnom koriste kao 'dekor'.
"Ranije smo mogli da vidimo više žena u politici koje su i doprinosile diskusijama. Sada se broj žena na rukovodećim pozicijama samo smanjuje i njihovo učešće ostaje simbolično, kako bi političari obrazložili da, eto, na jednom takvom sastanku bilo je i žena", dodaje Mushkolaj.
I Luljeta Demolli iz kosovskog Centra za rodne studije podsjeća da je takva situacija na svim nivoima vlasti na Kosovu.
"Sramota je to što o velikim odlukama, o vladajućim koalicijama, odlučuju samo muškarci. To je patrijahalno i tako nešto ne treba nigdje da se dešava. Međutim, naše lidere to ne interesuje, svi su patrijarhalni, svima se sviđaju 'ode'. Tamo gdje nema žena, tu se ne rukovodi dobro, nivo korupcije je veći i ne postoji rodna ravnopravnost", smatra Demolli.
Ministarka Reshitaj kaže da žena na Kosovu, kao državi u tranziciji, mora da se dosta bori za svoja prava, te da je s druge strane potrebno da stanovništvo Kosova to i podrži.
"Osnova je u tome koliko društvo glasa za jednu ženu, kojoj bi se kasnije pružila mogućnost da da svoj doprinos. Zato je potrebno da dođe do promjena u društvu i da se ženama pruži mogućnost da budu na visokim pozicijama", ističe ona.
Pored toga što je žena malo u institucijama vlasti na državnom nivou, nema ih ni na lokalnom. Nakon lokalnih izbora u oktobru nijedna žena nije izabrana za gradonačelnicu, a bilo je osam kandidatkinja. Partije uglavnom ispunjavaju ustavnu obavezu - da izborne liste 30 posto čine žene.